Trenutno se predvaja:
21. maj 2020 ob 12:12 Zgodbe

Planinske koče odpirajo vrata, a z omejitvami

Po preklicu epidemije covida-19 in ob rahljanju ukrepov se sproščajo tudi omejitve pri izvajanju planinske dejavnosti. Od ponedeljka v planinskih kočah lahko strežejo tudi v notranjih prostorih, možno je tudi prenočiti.
Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Da bi zmanjšala tveganja za okužbe, je Planinska zveza Slovenije posodobila priporočila za vse dejavnosti v planinstvu. Kako so novosti in ukrepe sprejeli v koči na priljubljenem hribu Kokoška ter ali so oz. bodo odprli notranjost koče, je povedala oskrbnica Tina Premru:

"Naša točka je kar ugodna za upoštevanje priporočil NIJZ, ker imamo zunaj kar dosti miz. Z delom smo začeli 8. maja, zaenkrat strežemo samo zunaj. Tudi v prihodnje bo koča najverjetneje kar zaprta. Igrače smo pospravili, otroci ne pogrešajo pa prav nič, saj imamo dosti kamnov, dreves, tako da se lahko zaigrajo. Koča je sicer odprta ob petkih od 15. do 20. ure, ob sobotah in nedeljah pa od 8. do 20. ure."

Če se boste torej na Kokoš odpravili med tednom, vzemite malico s seboj. Sicer pa Planinska zveza Slovenije obiskovalcem planinskih koč, pa tudi tistim, ki se boste odpravili po planinskih in zavarovanih plezalnih poteh, na turno kolesarjenje, turno smučanje, se lotili alpinizma, športnega plezanja v plezališčih in športnih dvoranah, med drugim priporoča, da imate poleg osnovne planinske opreme v nahrbtniku tudi manjšo stekleničko razkužila in zaščitno masko ali ruto. Pri predsednici Planinskega društva Postojna, Nevi Šemrov, smo preverili, kdaj bo začela polno delovati Vojkova koča na Nanosu:

"Mi smo začeli zdaj aktivno delati. Malo so se stvari zapletle že pred pandemijo, ker je prejšnji oskrbnik zbolel in smo kot društvo začasno sami oskrbovali kočo, s 1. aprilom smo izbrali nove oskrbnike, mlajši par, Barbara Penko s partnerjem. Pred dvema tednoma sta začela z delitvijo hrane in pijače na oknu, prejšnji vikend sta dodala strežbo na vrtu oziroma ob mizah, ki so okrog koče. S tem vikendom pa se bo začela tudi strežba v koči. Koča je odprta vsak dan razen ob torkih, za prenočevanje pa zdaj čakamo natančna navodila s strani Planinske zveze."

Planinska zveza Slovenije obiskovalcem gora svetuje, naj uporabljajo lastno opremo, skupno pa naj pred uporabo razkužijo. Foto: www.kbecan.com/Anja Bečan

Čiščenje plezalne opreme s kemičnimi sredstvi odsvetujejo, ker lahko ta poškodujejo plastične in tekstilne dele, poleg tega pa razgrajujejo vlakna in spreminjajo sestavo spojin v materialu. S tem oprema spremeni lastnosti in lahko v ključnih trenutkih popusti, so opozorili. Tako kot doslej obiskovalcem gora tudi svetujejo, naj se na vsako dejavnost dobro pripravijo in jo načrtujejo, izberejo pa naj si cilj, ki so mu kos in ni na meji njihovih telesnih in psihičnih zmožnosti. To so opozorila, ki so še kako na mestu, sploh, če med časom, ko smo bili doma, nismo skrbeli za gibanje ali vzdrževanje kondicije, zdaj pa se odpravljamo v gore in hribe. Sicer pa nam je oskrbnik koče na Slavniku Edvin Nagy potrdil, da so po dveh mesecih planinci že prisopihali do njih:

"Ja, planinci se vračajo, se pa pozna manjši obisk. Odprto imamo drugi vikend, obisk se postopoma povečuje. Zunaj smo dodali mize na razdalji 2 metrov, s tem vikendom odpiramo kočo, torej bo možen dostop v jedilnico. Za uporabo stranišča je že ves čas potrebna uporaba maske in razkužil, kar upoštevajo prav vsi obiskovalci. Sicer pa se zaenkrat večina zadržuje zunaj. Tudi zato, ker je lepo vreme."

Pravi ljubitelji gora nikoli ne pozabijo na odgovoren odnos do narave in smeti ne puščajo na poteh, pri planinskih kočah ali na izhodiščih, ampak jih odnesejo domov in odložijo v ustrezne zabojnike.

Anita Urbančič, Mojca Klarič


Zadnji prispevki