Trenutno se predvaja:
28. marec 2020 ob 21:08 Zgodbe

Po vrnitvi s Tajske: "Najdite čas za čim več lepih trenutkov!"

Naš nekdanji novinarski kolega Jernej Verbič se je v četrtek vrnil s Tajske. Predstavil nam je svojo izkušnjo.
Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Verjamem, da ste utrujeni, tako da čisto na kratko: vrnili ste se s pomočjo ministrstva za zunanje zadeve. Kje ste bili, kako je potekalo vračanje oziroma vse skupaj? Lahko delite z nami svojo izkušnjo?
Najprej naj povem, da sem bil pozitivno presenečen, kako se Tajci držijo navodil, ki jih dobijo glede tega, kako ravnati. Tam so na vsakem vogalu plakati, videi, razkužila, kontrola je stroga, ljudje nosijo maske od prvega do zadnjega, ljudje se držijo na razdalji. Tako je naneslo, da sem bil, preden se je to začelo pri nas, v JV Aziji. Dobival sem različne informacije, kaj storiti, zato sem navezal stik z našim veleposlaništvom v Pekingu, ki je zadolženo za to območje, in sem od tam po elektronski pošti dobival ves čas ažurne informacije. Ker je meni to zelo pomagalo, imam nasvet za vse, ki nameravate, ko bo vsega tega konec, potovati na druge konce sveta: pametno je izpolniti obrazec na strani ministrstva za zunanje zadeve o načrtovani poti. Tako ima namreč konzularna služba ministrstva ves čas informacije o tem, koliko Slovencev je v tujini. V tem primeru tudi ves čas dobivaš ažurne informacije. Tako sem tudi dobil novico o napovedanem izrednem letu sredi tedna v EU. Na tem mestu bi res izpostavil, za kako učinkovito se je izkazalo dejstvo, da imamo v EU evropsko sodelovanje. Države namreč zdaj med seboj sodelujejo: Poljska je organizirala let v Varšavo iz Bangkoka, na katerega sem se brez težav prijavil, kupil karte in odletel v Evropo. Nato pa smo imeli poseben let iz Varšave do Ljubljane z vmesnim postankom v Pragi, se nam je pridružilo še nekaj slovenskih potnikov. Prav vse je potekalo tekoče, imeli smo dovolj informacij. Ko smo se vrnili v Ljubljano, smo opravili test z zdravstvenimi delavci, izpolnili osnovni vprašalnik in zdaj smo v samoosamitvi doma.

Pa imate že kakšno idejo, kaj boste počeli, ali je še prezgodaj?
Moji bivši novinarski kolegi ste dobro izkoristili priložnost in danes več ali manj komuniciram z vami (smeh). Sicer pa imam zdaj svoje podjetje, zdaj pomagam tistim, ki so na terenu. Mislim, da mi dolgčas najverjetneje ne bo.

Kakšne so vaše želje?
Vsem vam, ki v teh časih opravljate službo, ki mi je bila nedolgo nazaj kruh, želim, da ostanete zdravi, da se ne ozirate na kritike in da še naprej opravljate svoje delo tako dobro kot ga v teh časih. Poslušalcem pa želim, da si najdejo v osami doma ali v družbi domačih čim več lepih trenutkov, za katere niso imeli časa, ko so drveli v tem norem vsakdanjiku novim in novim izzivom naproti.

Anita Urbančič


Zadnji prispevki