Trenutno se predvaja:
16. januar 2019 ob 15:00 Zgodbe

Polona iz Luzerna – Švicarji imajo skoraj na vsak hrib speljano gondolo

Na vrhu hriba pa so vedno trgovine z urami in čokoladami. Naša tokratna sogovornica nam predstavlja mesto v osrednji Švici, ki leži ob izlivu reke Reuss.
Osebni arhiv

Polona na najvišje ležečem visečem mostu v Evropi na gori Titlis - se ena izmed švicarskih "naj" znamenitosti. Foto. Osebni arhiv

Na mednarodni študijski izmenjavi Erasmus na Nizozemskem se je Polona Levpušček zaljubila v Švicarja. Po začetni dilemi, kdo se bo kam preselil, je ona izbrala Švico.

"Zveza na razdaljo je kar zahtevna stvar. Nisem dosti oklevala, preselila sem se v Luzern, kjer sem začela magistrski študij turizma."

Po koncu študija se je zaposlila pri organizaciji World Tourism Forum Lucerne, kjer se ukvarjajo z različnimi dogodki na temo turizma, Polona pa je event managerka.

"V službi komuniciram v angleščini, vsi sodelavci in prijatelji pa govorijo nemško oziroma švicarsko različico nemščine. To pomeni, da sem se morala najprej naučiti pravilno nemščino, nato pa še švicarsko nemščino."

Kakšni pa so sicer Švicarji?

"Dokaj zaprti ljudje. Ne spustijo te v ožji krog. Sama sem imela privilegij, glede na to, da je moj fant Švicar, in sem hitro spoznala njegovo družino ter njegove prijatelje. Lepo so me sprejeli. Vedno, ko govorijo z mano, se trudijo govoriti pravilno nemščino, da čim bolj razumem in sodelujem v pogovoru. Verjamem pa, da se drugi priseljenci, ki niso imeli take prednosti kot jaz, zelo težko vključijo v švicarsko družbo."

"Švicarji znajo dobro prodajati svoje naravne znamenitosti in jih spreminjati v turistične atrakcije. Tudi v Sloveniji imamo gore in hribe, imamo Bovec, Bohinj, Bled … Ja, imamo, vendar Švicarji hribe in gore dobro 'prodajajo' turistom. Na primer Stanserhorn je le eden od hribov tukaj v okolici. Nič posebnega ni, če ne bi Švicarji zgradili prvo cabrio gondolo na svetu, ki pelje na vrh. To pomeni le, da ti veter piha v lase, ko se vzpenjaš na hrib. Veliko turistov se pelje na vrh ravno zaradi te gondole. Vozovnice pa stanejo več kot 70 frankov, kar pomeni čez 60 evrov!"

Švicarji imajo za Slovence tudi nekaj "čudaških" navad.

"Ob nedeljah je tukaj vse zaprto. Nedelje so namenjene družini in pohajkovanju po hribih ali okoli jezer. Fant me je opozoril, da se na ta dan ne sesa ali pospravlja po stanovanju, niti smeti se ne odnaša, ker to povzroči hrup. Jaz sem se zdaj navadila na to (smeh)."

Nataša Uršič


Zadnji prispevki