Trenutno se predvaja:
17. avgust 2019 ob 15:43 Zgodbe

Postojna primer dobre prakse integracije mladoletnih migrantov

Vključujoča družba, ki sloni na enakovrednem dialogu, je temelj strpne in demokratične družbe. V Postojni smo zasledili dobro prakso učinkovite integracije mladoletnih migrantov.

Naši gostji sta bili Tina Zorman, koordinatorica projekta njihove nastanitve, in Hana Alhady, koordinatorica projektov pri ArtCaffe Postojna.

ArtCaffe poteka v okviru mednarodnega projekta PlurAlps - Priseljevanje, kulturna raznolikost in pluralizem kot priložnost za območje Alp. Se ta projekt izvaja samo v Postojni ali še kje?

Izvaja se še v dveh drugih slovenskih mestih, v Kamniku in na Jesenicah. Vsa tri mesta se nahajajo nekako v območju, ali pa na robu alpskega prostora in nosilec tega projekta je Urbanistični inštitut Slovenije. Pri projektu gre za to, da se ustvari družbo, ki bi bila prijazna do sprejemanja emigrantov. Gre za samo integracijo migrantov, medsebojno učenje priseljencev in domačinov, konkretno gre za pridobivanje teh izkušenj, vstop na trg dela, se pravi izkušenj, ki bi pomagale mladim pri integraciji.

Ste si vpleteni v tem projektu kakor koli v oporo, se povezujete, izmenjujete izkušnje s tistimi iz Kamnika in Jesenic?

Seveda. Urbanistični inštitut je nekako koordinator, ki povezuje vse te tri občine in vse dogodke, vsi smo obveščeni o vseh dogodkih in tudi je navada, da se iz vsake občine udeležimo kakega izmed dogodkov v drugi občin in pa seveda za kakršnokoli vprašanje ali težav, kako kaj izvesti, se lahko obrnemo na Urbanistični inštitut, pa seveda tisti, ki imajo s tega stališča že kakšno izkušnjo.

Tina, vi ste bili povabljeni k projektu …

Drži. Ko so nastanili mladoletnike, so videli, da je dobro dejansko vsem dijakom srednje gozdarske lesarske šole, kjer se to nahaja, predstaviti neko drugo kulturo. Večina mladoletnikov prihaja iz muslimanskih dežel in mladim je bilo potrebno to dejansko tudi predstaviti. Ker sem več kot deset let živela v Jemnu, so se spomnili name. Povabili so me v Slovenijo, da sem naredila delavnice, na katerih sem predstavila muslimansko kulturo in različne navade, različne poglede na svet. To sem izvajala en teden v vseh razredih šole. In v tem času so mi ponudili delo, ker so dejansko sestavljali tim sodelavcev in so potrebovali ljudi, ki poznajo to kulturo. Vsi, ki smo jo na začetku spoznavali, smo lažje vzpostavili stik z mladimi, ki so bili v Sloveniji zelo malo časa.

Bi se zdaj, po skorajda treh letih, še enkrat lotili vsega skupaj?

Ja, to delo ponuja nenehne izzive (smeh). Seveda so izzivi, so težja obdobja, lažja obdobja. Vsekakor to je delo, kjer ni nikoli dolgčas. Resnično imaš občutek, da si nekaj naredil, da se je v pozitivno spremenilo življenje mnogih mladih, potem tudi sam rasteš s tem delom. Skratka, vsi imamo nekaj od tega.

Hana, kakšna pa je vaša zgodba?

Jaz sem se priključila pred približno mesecem dni, in sicer kar konkretno v program ArtCaffe-ja. Sem bila tudi vesela, da sem bila povabljena kot koordinatorica tega programa. Sem pa izhajala iz lastnega osebnega vzgiba, ker verjamem, da take aktivnosti lahko dejansko pripomorejo k učinkovitemu povezovanju tako lokalne skupnosti med sabo, kot širše skupnosti.

ArtCaffe je zaživel v Srednji gozdarski in lesarski šoli Postojna. Koliko mladoletnih migrantov je trenutno nastanjenih tam? Od kod so prišli?

Ta trenutek jih je 17, je pa ta številka nihajoča. Dejansko imamo v tem trenutku 13 mladoletnikov, ki lahko rečemo, da bodo ostali v Sloveniji in so tu nekaj časa, medtem ko štirje so novejši. Vse skupaj smo imeli pri nas že 40 mladoletnikov in po navadi velika večina jih odide nekako v prvem tednu bivanja. Skratka je Slovenija le postaja na njihovi poti v ciljne države, ki pa ni Slovenija. So pa zahodnoevropske države, pa tudi severne.

Posebnost je zagotovo kavarnica v dobesednem pomenu besede, kjer so ti migranti aktivni … Za ponudbo namreč skrbijo kar sami?

Tako je. ArtCaffe trenutno zaposluje tri mladoletnike brez spremstva in enega lokalnega mladoletnika, ki delajo preko študentskega servisa. Nek center tega projekta in programa so v bistvu dogodki. ArtCaffe je prostor za srečanja, ustvarjanja, pa tudi medkulturno in medosebno učenje. Pomembno pa je, da ga soustvarjajo mladoletniki brez spremstva. Ker so zaposleni, s tem nekako pridobivajo veščine, ki so potrebne za vstop na trg dela. Hkrati pa se nekako ustvarjajo tudi stiki in srečanja z lokalno populacijo, tudi širšo populacijo. Določene dogodke mladoletniki tudi sami vodijo. Mi to zelo spodbujamo. ArtCaffe sam strmi k prepoznavanju in uporabi veščin in znanj teh mladoletnikov. Nekako zato strmimo k temu, da so kolikor je možno tudi sami, da soustvarjajo in vodijo zadeve, ker v večini primerov se znajdejo bolj v vlogi učenca, v vlogi gosta. Tukaj pa želimo to obrniti in jim dati prostor, kjer so oni lahko učitelji in kjer se lahko mi učimo, kjer so lahko oni gostitelji in kjer smo mi gostje. To rada razložim s prispodobo dnevne sobe, ker je to nek prostor, kjer se lahko oni družijo med sabo, kamor lahko povabijo svoje prijatelje, tudi člane širše skupnosti ... En sklop so dogodki, drugi sklop dogajanja pa je sama kavarnica. V kavarni imamo ponudbo toplih in hladnih pijač, turško kavo, pakistanski čaj, metin čaj, ki mu pravimo čaj po receptu alžirske mame. Tu so tudi specialitete. Vsak teden imamo nove. Trenutno imamo dateljnov kolač s karamelno omako. Je pa treba poudariti, da so vse ideje in recepti pravzaprav navdih, torej, da izhajajo iz mladoletnikov in držav, iz katerih so prišli.

To verjetno pomeni, da se ta ponudba ves čas spreminja. Kaj pa ti dogodki, ki ste jih omenili, komu so namenjeni?

Dogodki so namenjeni lokalni skupnosti in tudi širši javnosti. To so ustvarjalne delavnice. Organiziramo likovne, plesne, glasbene delavnice. Odvijajo se tudi različni medkulturni dogodki. Prejšnji teden smo imeli, na primer, večer pripovedovanja zgodb. Imamo pa tudi kulinarične dogodke, kjer se skupaj učimo priprave različnih jedi in izmenjujemo recepte. Naslednji teden imamo v načrtu, da bosta delavnico afganistanske kuhinje vodili dve mladoletnici, ki sta odlični v kuhanju in želita to deliti naprej. Tedensko predvajamo tudi filme ...

Celotnemu pogovoru lahko prisluhnete s klikom na zgornjo povezavo.

Anita Urbančič


Zadnji prispevki