Trenutno se predvaja:
19. februar 2021 ob 10:45 Zgodbe

"Potovanja v času epidemije so zahtevna, ne pa nemogoča"

V Almatiju, nekdanji prestolnici Kazahstana, Sandi Škvarč spremlja osmino finala lige prvakov v dvoranskem nogometu. Tja ga je poklical Jaka Zalar.
Foto: Osebni arhiv
Foto: Osebni arhiv

V Almatiju, nekdanji prestolnici Kazahstana, spremljaš osmino finala lige prvakov v dvoranskem nogometu. Državni veljaki nas svarijo, naj ne potujemo v teh časih, spletni vplivneži pravijo, da v letalskem prometu ni večjih težav. Kakšna je bila tvoja pot v Kazahstan v času pandemije?

Predvsem zelo dolgo, skoraj 24 ur smo potovali prek Istanbula do mesta Almati na jugovzhodu Kazahstana. Tudi ta časovna razlika je svojevrsten izziv. Potovanje dandanašnji je z masko na obrazu in z nenehnim preverjanjem, ali imaš negativni test na covid-19. Letalo iz Ljubljane do Istanbula ni bilo polno zasedeno, iz Istanbula proti Almatiju pa napolnjeno do zadnjega sedeža. Na letališčih ni takega vrveža kot nekoč, so bolj pusta. Svojevrsten podvig je tudi vstop v Kazahstan. Potrebuješ vizo, na mejni kontroli traja postopek kar precej časa. Vsakega potnika namreč fotografirajo in preverijo v sistemu. Tudi tam je treba pokazati negativen test na covid. Potovanja v času epidemije so bolj naporna, zahtevna, ne pa nemogoča. Klasičnih turistov je precej manj, kot smo jih bili vajeni, potujejo poslovneži in športniki.

Foto: Osebni arhiv

Prebral sem, da se med kazahstanske specialitete uvršča tudi fermentirano oz. kislo kobilje mleko, ki mu pravijo kumis. Si si ga morda drznil poskusiti ali raje ne bi tvegal?

Naše potovanje je športno obarvano, tako da eksperimentov s hrano ni. UEFA ima zelo stroga pravila, klubi se med seboj dogovorijo, kakšne želje imajo pri hrani, kakšne namestitvene pogoje in vse ostalo. Tako da nekih priložnosti za tovrstna okušanja ni. Hrana je zelo okusna in slikovito pripravljena, se pa čuti vpliv globalizacije. Morda ob kakšni drugi priložnosti poskusimo tudi lokalne specialitete.

Igralec Sacha Baron Cohen je pred leti upodobil lik Borata, ki naj bi prihajal prav iz Kazahstana. Tam filma niso sprejeli z navdušenjem, je pa Sacha nedavno posnel nadaljevanje Borata. So kakšni odzivi na ta drugi del?

To je posebna zgodba. Ko smo prihajali na letališče, je nekdo omenil, da prihajamo v deželo Borata. Na to pripombo se je odzval mimoidoči domačin, da bi Borata, če bi se tam pojavil, skrajšali za glavo. Borat namreč v Kazahstanu ni priljubljen, predvsem zato, ker je na neprimeren način upodobil kazahstanske žene in matere.

Almati Foto: EPA

Almati se trudi postati pravo športno mesto, gostili so zimsko univerzijado, že dvakrat so skušali gostiti zimske olimpijske igre, a neuspešno. Se čuti v mestu ta športni duh ali je to zgolj političen projekt?

Vsaka kandidatura za veliko športno tekmovanje, sploh za olimpijske igre, je po mojem mnenju v prvi vrsti političen projekt. Tudi v primeru Kazahstana, ki je vendarle najbogatejša država v regiji po BDP, je tako. Je pa tudi precej korupcije. Zagotovo razmišljajo tudi o organizaciji olimpijskih iger, da bi se na tak način predstavili svetu. Denarja imajo dovolj, zagotovo bi zgradili tudi pompozno infrastrukturo.

Vlado Kreslin poje "naši, sami naši, povsod po svetu sami naši", si tudi v Kazahstanu našel kakšnega Slovenca?

Še pred odhodom sem dobil informacijo, da tu živi Slovenec, ki dela prek Iskratela, z njim sem tudi navezal stik, a ker je trenutno doma, torej v Sloveniji, je najino srečanje odpadlo. Izvedel sem, da je tu še en Slovenec, gostinec iz okolice Rogaške Slatine, ki ima v naši neposredni bližini lokal Trieste, a tudi njega prav zdaj ni v Almatiju.


Zadnji prispevki