Trenutno se predvaja:
1. april 2020 ob 16:39 Zgodbe

Pozdravljena, Primorska!

Radio Koper danes kliče vse primorske župane in županje. Kako je v njihovih občinah, kaj sporočajo svojim občanom in česa si najbolj želijo?
Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

Kaj nam sporočajo primorski predstavniki ljudstva? Kako je v njihovi občini, kaj jih najbolj skrbi, kaj so že naredili in kaj še bodo, da pomagajo svojim občankam in občanom?

Tadej Beočanin, Ajdovščina: "Ljudje smo povezani, sodelujemo. Pripravljamo že načrt po epidemiji, da čim prej normaliziramo javno življenje. Lavričev trg bo kmalu končan, tudi to bo eden od glavnih dogodkov po koncu epidemije."

Goran Kodelja, Vipava: "Omejitev gibanja je tudi nas prizadel, a ljudje ga razumejo. Delo na prostem je možno, tudi v vinogradih. V teh dneh ne vabimo obiskovalcev, obiščite pa nas takoj, ko bo te neljube epizode konec."

Tina Gerbec, Kanal ob Soči: "Ljudje razumejo ukrepe in jih upoštevajo. Ljudje imajo doma več časa za razmislek, vesela sem solidarnosti, prostovoljcev, pomoči podjetij. To nas bo morda tudi povezalo in prizemljilo."

Alenka Štrucl Dovgan, Divača: "Moram pohvaliti občane, ki se držijo vseh navodil. Omejili smo pohode na Vremščico in plezanje v udornici Risnik."

Pozdravljena, Primorska: Ajdovščina, Vipava, Kanal ob Soči in Divača.

Tarik Žigon, Renče-Vogrsko: "Čestitam vsem, ki se držijo ukrepov, in se jim zahvaljujem. Imamo pet vasi in smo blizu narave, to je naša prednost. A občutek varnosti nas ne sme prevarati. Ključna bosta naslednja dva tedna."

Gregor Strmčnik, Ankaran: "Omejitev gibanja ni tragična, zaenkrat s tem ni težav. Pripravljamo pa smernice za rebalans proračuna. Odpovedujemo izvedbo občinskih proslav, festivalov, kot sta Poletje v Ankaranu in December v Ankaranu. Skromnejši bodo razpisi za društva. Pripravljamo pa paket ukrepov za blažitev posledic, namenjen prebivalcem."

Valter Mlekuž, Bovec: "S težkim srcem grem skozi Bovec, bili smo razprodani, zdaj pa je vse prazno. A zdravje je na prvem mestu. Zahvaljujem se civilni zaščiti in prostovoljcem. Življenje moramo sprejeti tako, kot je. Ko bo vsega konec, se bomo dobili in poklepetali."

Marko Matajurc, Kobarid: "Ljudje so stvari vzeli resno, pogrešajo pa zaščitna sredstva. Zaenkrat nimamo obolelih in upamo, da tako ostane. Želimo pa si, da bi življenje čimprej začelo teči v normalnih smernicah."

Pozdravljena, Primorska: Renče Vogrsko, Ankaran, Bovec in Kobarid.

Uroš Brežan, Tolmin: "Imamo dva nova potrjena primera, in sicer v krogu družine prvega okuženega. To smo pričakovali. Naša kritična točka je Dom upokojencev Podbrdo, zato smo stalno v stiku z njimi. Turizem bo trpel, a smo optimistični, da bodo turistični kraji spet zaživeli. Ljudje so disciplinirani in želim si, da bi tako ostalo, da skupaj prebrodimo to situacijo."

Saša Likavec Svetelšek, Hrpelje-Kozina: "Mati narava je poskrbela, da smo se ustavili in nas postavila pred preizkušnjo. Vzemimo si čas drug za drugega, za otroka, partnerja in zase. Okrepimo telo, družinske vezi, ki so se morda pretrgale."

Emil Rojc, Ilirska Bistrica: "Na občini poskušamo prilagoditi delo. Organizirali smo dostavo hrane in zdravil na dom. Največja težava je zaščitna oprema, maske. Mi smo jih nakupili, to je za občinski proračun velik zalogaj. Upam, da bomo še ta teden razdelili po 2 maski na gospodinjstvo."

Pozdravljena, Primorska: Tolmin, Hrpelje Kozina in Ilirska Bistrica.

Klemen Miklavič, Nova Gorica: "V splošnem se ljudje držijo navodil. Označili smo lokacije, kjer je bilo več zbiranja in tam imamo zdaj patrulje, na primer na kolesarski stezi med Novo Gorico in Šempetrom. Nov proračun šele sestavljamo, nekaj rezov bo potrebnih."

Aleš Bržan, Koper: "Nekaj težav smo imeli z obiskovalci, a to se je uredilo. Dodatnih ukrepov zaenkrat ne bomo sprejemali. Naša občina je velika in se ljudje lahko razpršijo. Poti ne bomo zapirali. Nekaj projektov bomo premaknili v naslednje leto."

Pozdravljena, Primorska: Nova Gorica in Koper.

Robert Smrdelj, Pivka: "Ljudje so z razumevanjem sprejeli omejitve. Trudimo seustvariti vzdržne pogoje za življenje. Trenutno smo na številki osem glede okužb, upajmo, da se bo to ustavilo."

Igor Marentič, Postojna: "Veliko je lastnikov lokalov in podjetnikov, ki nas kličejo in bi radi pomagali. Občani so strpni in razumevajoči, pokličejo in vprašajo, če kaj ni jasno. Nimamo veliko kršitev."

Pozdravljena, Primorska: Pivka in Postojna.

Danilo Markočič, Izola: "V Izoli smo stopili skupaj, ljudje so strpni in se držijo navodil. Ukrepi nas bodo močno spremenili, vse investicijske programe bomo morali praktično ustaviti. Ampak bolezen bomo premagali in nato gremo naprej."

Đenio Zadkovič, Piran: "Dajmo delat vsi na tem, da ta koronavirus odpravimo čimprej. Upoštevajmo navodila, higieno. Takoj zatem si pa želim, da politično dozorimo. Zdaj ne rabimo populizma."

David Škabar, Sežana: Dvakrat na dan se zapeljem skozi mesto, da vidim, kaj se dogaja. Imamo štiri pomembne institucije, ki imajo prioriteto z oskrbo z zaščitnimi sredstvi. Tudi pri nas prostovoljke šivajo maske, gre bolj počasi, ker nimamo velikih podjetij. Problem je tudi meja z Italijo."

Erik Modic, Komen: "Pohvalim lahko šivilje, ki nam šivajo maske. Kmalu jih bomo lahko razdelili vsem gospodinjstvom v občini. Upamo, da bodo strogi ukrepi pomagali."

Pozdravljena, Primorska: Izola, Piran, Sežana in Komen.

Mauricij Humar, Miren Kostanjevica: "Ljudje spoštujejo ukrepe, to vidimo pred trgovinami, pred pošto. Na civilno zaščito se obračajo z vprašanji. Ni panike, je pa velika previdnost. To bo izkušnja, ki nas bo spremljala tudi v bodoče."

Milan Turk, Šempeter Vrtojba: "Naši občani so solidarni in se držijo nasvetov. Zunaj je zelo malo ljudi. Inštitucije delujejo, če je potrebna pomoč, jo tudi nudimo. Po koncu epidemije bo treba reševati težave, ki se bodo zdaj nakopičile, a bo tudi čas za veselje."

Franc Mužič, Brda: "Po naravi sem optimist. A zdaj sem razočaran, ker se zadeve vlečejo. Naši podjetniki, kmetje, vinogradniki, vinarji so zaskrbljeni. Vsak dober gospodar ima nekaj zalog in upam, da se bo epidemija kmalu končala. Odpovedali smo vse prireditve do 30. junija."

Tomaž Vencelj, Idrija: "Naša odmaknjenost je v tem primeru tudi naša prednost. TRenutno imamo 4 primere. Tudi jaz in poveljnik štaba Civilne zaščite sva doma v izolaciji. Smo zadovoljni, ker še imamo vstopno točko za testiranje. Z županom sosednje občine, predstavniki večjih podjetij in direktorico zdravstvenega doma se vsak dobimo na videokonferenci."

Gašper Uršič, Cerkno: "Veseli me, da se dobro usklajujemo z večjimi firmami. Občani zelo dobro upoštevajo nasvete. To je izredna situacija in tako stanje ne bo trajno. Skrbi me, kako gospodarstvo in turizem vrniti v normalno stanje. Posebna zahvala pa gre tudi našim prostovoljcem."

Pozdravljena, Primorska: Miren-Kostanjevica. Šempeter-Vrtojba, Brda, Idrija in Cerkno.

Zadnji prispevki