Trenutno se predvaja:
19. november 2020 ob 09:00 Zgodbe

Pozimi je potrebno dodajanje vitamina D

Najdragocenejši vir vitamina D je sončna svetloba, a ker je te v hladnem delu leta premalo, stroka svetuje dodajanje.
Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

Vitamin D je ključen za normalno delovanje človeškega telesa. Čeprav se imenuje vitamin D, je njegova aktivna aktivna oblika v resnici hormon - spojina, ki jo proizvede en del telesa, nato potuje po krvi in povzroči odgovor drugega dela telesa. Njegovo pomanjkanje je med drugim povezano tudi s povišanim tveganjem za hipertenzijo, sladkorno bolezen tipa 2, nekatere druge avtoimune bolezni in nekatere vrste rakov. Ni pa to zdravilo, kot nekateri tolmačijo njegov doprinos h krepitvi zdravja oziroma učinkovito pomoč pri prebolevanju covida-19.

Nedavna nacionalna raziskava Nutrihealth, ki so jo opravili na vzorcu zdravih odraslih Slovencev, je ugotovila, da ima v jesensko-zimskem obdobju približno 80 odstotkov odraslih Slovencev pomanjkanje in 40 kar odstotkov hudo pomanjkanje vitamina D, pojasnjuje asist. Karin Novak, mag. dietetike na Fakulteti za vede o zdravju, Univerze na Primorskem:

"Vitamin D3 se v hrani nahaja pretežno v mastnih ribah (sardele, skuše, losos) in rumenjaku. Iz 100 g sardel ali skuš na primer dobimo med 5 in 10 mikrogramov vitamina D. Iz enega rumenjaka npr. dobimo okrog 1 mikrogram vitamina D. Naj omenim, da je priporočilo za vnos s prehrano 20 mikrogramov na dan."

Spomladi in poleti lahko potrebe po vitaminu D pokrijemo že s krajšo zmerno izpostavljenostjo soncu. Če imamo izpostavljen obraz in roke, to pomeni 15 do 30 minut:

"Tvorba je manjša pri posameznikih s temnejšo kožo in ob uporabi sončne kreme. Jeseni in pozimi pa zaradi nizke intenzitete sončnih žarkov tvorbe vitamina D v koži skorajda ni, zato je potreben ustrezen prehranski vnos."

Ljudje smo v tem času oblegani z reklamnimi sporočili podjetij, ki obljubljajo najboljši dodatek vitamina D. A kako vemo, kateri je zares kakovosten?

"Na žalost težko, saj so prehranska dopolnila zelo slabo zakonsko regulirana. Zasledila sem, da je Inštitut za nutricionistiko začel s programom preverjanja kakovosti prehranskih dopolnil, najprej se bodo osredotočili prav na dopolnila z vitaminom D."

Na svoji spletni strani nameravajo objaviti seznam preverjenih prehranskih dopolnil, ki ga bodo redno dopolnjevali.

Mateja Brežan

Tokratno oddajo smo posvetili vsem vprašanjem okoli vitamina D

Zadnji prispevki