Trenutno se predvaja:
4. maj 2021 ob 10:49 Zgodbe

Poznate eno najstarejših in najredkejših pasem psov?

Raziskovalci so prepričani, da so ti psi ena najstarejših pasem v Ameriki in da so spremljali prve priseljence iz Azije. Živeli naj bi že pred 3500 leti. Že ime vam bo pri izgovorjavi povzročilo nemalo težav.
Foto: Radio Koper/Loredana Vergan
Foto: Radio Koper/Loredana Vergan

Xoloitzcuintli, izgovarja se šov-lov-its-kvin-tli, je originalno ime za mehiškega golega psa. Izhaja iz dveh azteških besed: Xolotlu, bog strele in smrti, ter itzcuintli, pes. Azteki so bili prepričani, da je Xolotlu ustvaril golega psa, da bi varoval žive in vodil duše umrlih skozi nevarnosti podzemlja. Zgodovina mehiškega golega psa je zelo zapletena in nedorečena. Njegova golota, razen morda nekaj dlačic na vrhu glave ali na repu, je posledica genske mutacije.

Brezdlaki psi so padli v oči tudi nekaterim evropskim kronistom. Krištof Kolumb in španski misijonar iz 16. stoletja, Bernardino de Sahagún, opisujeta, kako so goli psi v mrzlih nočeh greli Azteke. Od tod tudi poseben izraz za zelo mrzle noči, »noč treh psov«, kar pomeni, da je človek v zelo mrzli noči potreboval tri pse, da so ga rešili pred zmrzaljo. Mnogi mehiški zdravilci te pse še vedno uporabljajo pri podpornem zdravljenju. "Oni vedo, kdaj si bolan," meni Kay Lawson, dvajsetletna vzrediteljica pasme xolo in nekdanja predsednica ameriškega kluba Xoloitzcuintli. Prepričana je, da ti psi čutijo, kateri del telesa je oslabljen.

Ko so v Mehiki pasmo uradno priznali leta 1956, je že skoraj izumrla. Danes pa so ti starodavni psi vse bolj znani kot hišni ljubljenčki, zlasti med ljudmi, ki so alergični na dlako in tistimi, ki verjamejo v »nevidne energije«.

S klikom na spodnji posnetek boste izvedeli, kaj nam je o mehiškem golem psu povedal Miha Žnideršič iz Kosovelj, ki ima svoje prvo leglo.

Živalski blues: mehiški goli pes

Zadnji prispevki