Trenutno se predvaja:
22. januar 2021 ob 13:54 Zgodbe

Psička Lija 'službuje' v ankaranskem vrtcu

Tokratna gostja oddaje Živalski blues je bila psička Lija, ki je redna obiskovalka ankaranskega vrtca.
Foto: Ingrid Kren
Foto: Ingrid Kren

Ingrid Kren je v Društvu za terapijo Tačke pomagačke že peto leto. S terapevtsko psičko Lijo pomagata otrokom in šolarjem pri igri in učenju. Psička je šolana, poslušna in obvladljiva. Ima vse lastnosti dobrega terapevtskega psa. Dvakrat na leto jo pregleda pooblaščeni veterinar, če je zdrava, v primerni kondiciji in brez zajedavcev. Obe z vodnico obožujeta otroke. Tudi zato so odgovorni v ankaranskem vrtcu, kjer je Ingrid zaposlena, hitro sprejeli njen predlog,da bi psičko lahko pripeljala s seboj v službo. Otroci so tako v covidnem času preživljali najlepše trenutke ob Liji.

Foto: Ingrid Kren

Terapevtski pes mora biti naklonjen tudi neznancem, delo z njimi mu ne sme povzročati dodatnega z stresa. Vodnik psa pa mora biti odrasla, dobronamerna oseba, ki je komunikativna in spretna v stikih z ljudmi.

Foto: Ingrid Kren

Ingrid pravi: »Ti naši kosmatinci so neverjetni. Zadnje leto obiskujem predvsem osnovno šolo v Ankaranu. Po pripovedovanju učiteljic so otroci ob prisotnosti psa v nižjih razredih bolj umirjeni kot sicer, veliko bolj motivirani za delo, klima v razredu je prijetnejša. V vrtcu primerjamo otroško telo s telesom psa: šapa-roka, gobček-usta. Otroci se naučijo opisati svoje telo, spoznajo pasje telo, ugotovijo razlike. Ob prisotnosti psa hitreje in z veseljem pridobivajo nova znanja in spoznanja

Celotnemu pogovoru, ki ga je pripravila Loredana Vergan, prisluhnite s klikom na posnetek.

Živalski blues je na sporedu vsako sredo ob 10. uri

Zadnji prispevki