Trenutno se predvaja:
17. februar 2020 ob 21:39 Zgodbe

Psihične obremenitve reševalca s psom

Ker sta reševalec in pes tim, vodnikova čustva vplivajo tudi na psa.
Živalski blues: Loredana Vergan

Stres različno vpliva na ljudi, podvržene pa so mu tudi živali. Najpogosteje zavržene in mučene. Stres je prisoten na vsakem delovnem mestu. Skorajda v vseh službah. Med delovnim procesom so lahko stresni odnosi s sodelavci. Stres se lahko pojavi tudi zaradi odgovornosti ali stiske s časom … Reševalci, ki se srečujejo s poškodovanimi in mrtvimi osebami, so prav tako izpostavljeni psihičnim obremenitvam. Ob intervencijah se lahko tudi sami poškodujejo. Tukaj bi posebej opozorila na gasilce, gorske reševalce in reševalce s psom.

V stresnih situacijah, po intervenciji, vsem koristi pogovor, nekateri psihične obremenitve sproščajo s športom, drugi v naravi. Žarko Trušnovec je psiholog in reševalec Gorske reševalne postaje Tolmin. Vodi tudi ekipo psihologov, ki z gasilci in reševalci po nesrečah s hudimi posledicami opravlja razbremenilne pogovore.

Ko reševalec s psom najde poškodovano pogrešano osebo, se njegovo telo takoj odzove s hitrejšim bitjem srca in pospešenim dihanjem. Sproži se adrenalin in telo se v trenutku pripravi na akcijo. Časa ni veliko, saj gre za življenje. Seveda ne reagiramo vsi enako. Nekatere zgrabi panika, nekateri otrpnejo. Reševalci z izkušnjami bodo zagotovo drugače reagirali kot začetniki. Res pa je, da se vsako telo drugače odzove. Žarko Trušnovec:

"Na mestu nesreče ni potrebno, da vse vidimo, ko gre za tragične dogodke. Reševalce skušam podučiti, na primer, da če gledaš v obraz, se to veliko bolj vtisne v spomin, kot če gledaš v kaj drugega. Ko prispeš na kraj dogodka, je potrebno pokojnega pospraviti v vrečo in na nosila. Od daleč pogledaš situacijo, gledaš malo mimo, narediš, kar je za narediti in se na drugo ne oziraš. Bolj je problem vonj. Ampak tudi temu se lahko izognemo. Najpomembnejša je izkušenost."

Ker sta reševalec in pes tim, vodnikova čustva vplivajo tudi na psa. Reševalci vedo povedati, da se tudi pes, ki običajno pogrešanca nakaže z laježem, ob najdbi trupla obnaša nekoliko drugače. Predvidevamo, da zato, ker svet spoznava z vonjem, torej zaznava tudi naše psihično stanje.

Celotni oddaji lahko prisluhnete s klikom na zgornji posnetek, ki ga je pripravila Loredana Vergan.


Zadnji prispevki