Trenutno se predvaja:
16. januar 2020 ob 08:11 Zgodbe

"Rada igram spevne, mirne in čustvene skladbe."

Trinajstletna oboistka Ajda Sovdat, doma iz Poljubinja, učenka Glasbene šole Tolmin, dobitnica najvišje nagrade v 1. b kategoriji na lanskem Temsigu preseneča tako s svojim glasbenim talentom kot tudi z izjemnimi uspehi na drugih področjih.
Mlada tolminska oboistka je hitro napredovala in s svojim glasbenim talentom osvojila žirije na različnih tekmovanjih. Foto: Zana Sovdat
Mlada tolminska oboistka je hitro napredovala in s svojim glasbenim talentom osvojila žirije na različnih tekmovanjih. Foto: Zana Sovdat

Njena rosna mladost je tako prežeta s številnimi aktivnostmi in zanimanji, a je vendar glasba tista, ki ji bo zelo verjetno začrtala nadaljnjo življenjsko pot. Svetel, topel in prodoren zven oboe je Ajdo Sovdat prevzel že, ko je bila stara šest let: "Včasih sem hodila na nastope v glasbeno šolo, saj je moja starejša sestra igrala prečno flavto. Tako sem na enem izmed njenih nastopov opazila oboo, ki mi je postala zelo všeč. Najprej sem pri učiteljici Ani Souza Leban igrala tri leta kljunasto flavto, nato sem leto dni nadaljevala z oboo pri učiteljici Urški Rener, ker je učiteljica Ana v tem obdobju odšla na izpopolnjevanja v London. Menjava učiteljev mi najprej ni bila všeč, vendar sem kasneje ugotovila, da je bolje, če slišiš stvari in nasvete iz različnih ust, zato mi je ta izkušnja prišla zelo prav na nadaljnji glasbeni poti."

Mlada tolminska oboistka je hitro napredovala in s svojim glasbenim talentom osvojila žirije na različnih tekmovanjih, med katerimi izstopata zlato priznanje na tekmovanju Svirel 2018, kjer je kot članica tria Flobokla osvojila tudi srebrno nagrado ter zlato priznanje in prvo nagrado na lanskem tekmovanju slovenskih mladih glasbenikov Temsig.

Zavzeto predajanje klasični glasbi mlada tolminska oboistka vsakodnevno bogati tudi z rednimi treningi atletike, rada hodi v naravo. Foto: AS

"Ajda je izredno nadarjena učenka. Ima paket vseh lastnosti, ki jih mora imeti dober glasbenik: ima talent, je delovna, dobro razume snov, se vanjo poglobi, jo raziskuje, skladbe nato zelo dobro interpretira. Ob vsem naštetem pa se tudi dobro razumeva, kar je za odnos učitelj-učenec najboljša sestavina za rast učenca," pripoveduje Ana Souza Leban, ki je po vrnitvi iz Londona vnovič prevzela njeno mentorstvo.

Nove in drugačne zamisli o glasbi Ajda osvaja tudi pri različnih profesorjih na seminarjih v Ljubljani in Palmanovi. Poseben izziv ji nudi tudi komorna igra: "Ko igraš sam, preprosto igraš solistično in široko, tako, da glas inštrumenta napolni celotno dvorano. Ko pa si v komorni zasedbi, se moraš prilagoditi, usklajevati in biti zelo potrpežljiv. Doslej sem igrala v številnih sestavih in vedno sem bila navdušena. Prav posebno izkušnjo skupnega muziciranja pa sem dobila tudi lani na koncertu Potujoče muzike v Cankarjevem domu, kjer sem nastopila kot članica Mladinskega zbora Osnovne šole Franceta Bevka Tolmin in tudi kot članica komornega orkestra Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana."

Primorski glasbeni talenti
Posnetkom odlične mlade tolminske oboistke lahko prisluhnete ta četrtek, 16. januarja 2020, ob 20. uri v rubriki Primorski glasbeni talenti oddaje Glasbeni abonma na frekvencah Radia Koper.

Učiteljica in tudi vzornica Ana Souza Leban jo je spodbudila, da razmišlja o nadaljevanju šolanja na srednji glasbeni šoli: "Imam visoke cilje, vendar ne nemogoče,« pravi Ajda, ki v tem šolskem letu obiskuje enkrat tedensko ure oboe pri profesorici Andreji Konjedic v Novi Gorici, ker je njena mentorica postala mamica. Sredi junija se bo namreč udeležila tekmovanja v Povolettu v Italiji, kjer se bo morebiti vnovič lahko preizkusila tudi v izvedbi katere od skladb iz njenega najljubšega obdobja: »Rada igram spevne, mirne in čustvene skladbe romantičnih avtorjev. To se odraža tudi v mojih izvedbah hitrejših tempov, ki jih veliko raje zaobjamem v širokem dihu. Všeč so mi tudi baročni skladatelji, med njimi najbolj Marcello."

Zavzeto predajanje klasični glasbi mlada tolminska oboistka vsakodnevno bogati tudi z rednimi treningi atletike (njene najljubše discipline so skok v višino, šprinti, tek čez ovire in skok s palico), kjer tudi uspešno tekmuje ter s plesom v plesni šoli Urška. V redkih prostih terminih pa prisluhne svojemu najljubšemu pop pevcu Shawnu Mendesu, bere knjige, se druži s prijatelji in družino, rada tudi riše, čeprav, kot pravi, v tem ne najbolj blesti.

Tatjana Gregorič


Zadnji prispevki