Trenutno se predvaja:
31. januar 2019 ob 09:39 Zgodbe

Radio Koper praznuje 70 let in vabi v Tolmin

Ob platinastem jubileju v letošnjem letu pripravljamo več dogodkov, s katerimi bomo obeležili svojo obletnico delovanja.
SOJ RTV SLO/arhiv RTV SLO|Spoznati smo želeli tudi lokovške kovače.
Radio Koper s svojimi poslušalci na obisku. Foto: arhiv Radia Koper
SOJ RTV SLO/arhiv RTV SLO|Mariborske glasbene legende na srečanju s člani radijskega kluba Gremo plesat v Mariboru.

Mariborske glasbene legende na srečanju s člani radijskega kluba Gremo plesat v Mariboru. Foto: arhiv Radia Koper

SOJ RTV SLO/arhiv RTV SLO|Veselo razpoloženje se začne že pri avtobusu.

Veselo razpoloženje se začne že pri avtobusu. Foto: arhiv Radia Koper

Prvi primorski radio se je prvič oglasil 24. maja 1949, že dan kasneje je stekel redni program. Skozi leta se je podoba zelo spreminjala. Danes se naš program začenja ob 5.00 zjutraj, zaključi pa opolnoči. Vmes smo naravnani na skupne frekvence z Radiem Slovenija.

Za vas pripravljamo informativne, kulturne, izobraževalne, otroške, glasbene, razvedrilne in športne vsebine. S številnimi dogodki in javnimi oddajami spodbujamo kulturno in družbeno dogajanje v celotni primorski regiji. Smo tudi kolektivni dopisnik za nacionalne radijske programe. Pripravljamo projekte z dolgoletno tradicijo, kot so Osebnost Primorske in izbor najboljših primorskih športnikov, Naš športnik. Vsa leta tudi podpiramo in z zvokovnimi posnetki ohranjamo dediščino revije pevskih zborov Primorska poje, ki letos obeležuje 50-letnico. Ob tej priložnosti pripravljamo posebno dvojno zgoščenko z najboljšimi posnetki. Vsa leta pa tudi sodelujemo s primorskimi glasbenimi šolami in podpiramo mlade glasbene talente.

Andrej Šavko, odgovorni urednik Radia Koper, je ob jubileju povedal: »Radio Koper, ki s svojim delovanjem pokriva in povezuje tri države, zagotovo presega meje regionalnega programa. Smo most povezovanja, ki je vzpostavil in razvijal sodelovanje v regiji, in to bomo počeli še naprej, saj se zavedamo pomembnosti prepletanja zgodb in njihovega širjenja na področju, kjer delujemo in kjer nas poslušajo številni.«

Radio Koper letos pripravlja več dogodkov, s katerimi bomo vsebinsko in delovno obeležili pomembni jubilej. Prvi bo organiziran že to nedeljo, 3. februarja, ko bomo pripravili javno oddajo Primorski kraji in judje v Kino gledališču Tolmin. Nastopili bodo številni domačini, godci in plesalci FS Razor Tolmin, ljudska glasbena zasedba Rezijanab sasiedi, Ansambel Kolovrat Kamno in prav poseben glasbeni gost - ansambel Saša Avsenika.

PRIMORSKI KRAJI IN LJUDJE

Oddaja Primorski kraji in ljudje je na programu Radia Koper vsako nedeljo ob 11. uri. V njej nastopajo posamezniki, ki so zaradi svojega dela in značaja drugačni, predstavljajo pa tudi primorski geografski prostor in njegove značilnosti. Posnetek prvega dela prireditve bodo predvajali na Radiu Koper v oddaji Gremo plesat v ponedeljek, 4. februarja, ob 21.00 in v oddaji Primorski kraji in ljudje v nedeljo, 10. februarja 2019, ob 11.00. Drugi del prireditve pa bodo predvajali v oddaji Gremo plesat v ponedeljek, 11. februarja, ob 21.00.

Praznovanje Radia Koper se bo nadaljevalo spomladi, najprej v Sv. Antonu pri Kopru, kjer bo 17. maja javna prireditev Glasba po željah. Na njej bodo nastopili Tjaša in Uroš Steklasa, Majda in Marjan Petan, ženska vokalna skupina M.J.A.V., moška vokalna skupina Kvatropirci, Ansambel Ottavia Brajka in ansambel Lisjaki. V soboto, 25. maja, prav na rojstni dan Radia Koper, pripravljajo radijski ustvarjalci na radijskem dvorišču druženje s poslušalci in številnimi glasbenimi gosti.

GLASBA PO ŽELJAH

Oddaja Glasba po željah je na programu od vsega začetka delovanja Radia Koper - Capodistria, najprej na italijanskem programu kot oddaja Musica per voi, pozneje pa še v slovenskem programu; čestitke so brali radijski napovedovalci, najdlje časa pa znani napovedovalec Mišo Zaletel.

Jeseni in pozimi se bomo radijci spet podali na pot. Na severno Primorsko bodo najprej ponesli morske zgodbe. V soboto, 28. septembra 2019, bodo v Kulturnem dom na Planini pri Ajdovščini prepevali Klapa Semikanta', Mi trije in Teci, teci, ansambel Ottavia Brajka ter ansambel Primorski fantje, ki letos obeležujejo 45-letnico delovanja. V petek, 13. decembra 2019, pa bodo v dvorani Skala v Pivki nastopili vsi notranjski ansambli (Biseri, Erazem, Narcis, Akordi, Tik Tak), osrednji glasbeni gost pa bo ansambel Sekstakord.

RADIJSKI KLUB GREMO PLESAT

V okviru oddaje »Gremo plesat, vabi Smilja Baranja« deluje Radijski klub Gremo plesat, ki bo 1. februarja 2019 zabeležil tri leta delovanja. V klub je včlanjenih 260 poslušalk in poslušalcev Radia Koper. Člani kluba so gostje v studiu Hendrix, ko prihajajo igrat in pet ansambli v oddaje v živo, člani kluba pa tudi potujejo po Primorski, Slovenji in v zamejstvo. Letos bodo člani kluba obiskali Šentjurij, Mirno Peč in Mali Kal, poleti pa se bodo odpravili v Rezijo v Italiji.


Zadnji prispevki