Trenutno se predvaja:
4. februar 2019 ob 15:00Zgodbe

Radio Koper v Tolminu začel niz praznovanj ob 70-letnici

V Tolminu smo pripravili javno oddajo Primorski kraji in ljudje, v kateri smo spoznavali domačine in njihovo govorico, plese in običaje. Osrednji glasbeni gost je bil Ansambel Saša Avsenika.
Radio Koper/Andrej Šavko|

Iz Istre je na Tolminsko odpotoval tudi poln avtobus s člani Radijskega kluba Gremo plesat, ki so si pred prireditvijo ogledali tolminski muzej in tako spoznali zgodovino tega kraja. Foto: Radio Koper/Andrej Šavko

Zaplesali so člani folklorne skupine Razor iz Tolmina, obiskovalci v dvorani Kinogledališča Tolmin so lahko prisluhnili ansamblu Kolovrat Kamno ter vokalni zasedbi Razianab sasiedi.

Radijska ekipa z voditeljico Smiljo Baranja je oddajo prepletla z domačini ter pristno govorico Ludvika Janeža iz Čadrga in Franca Torkarja iz Granta, ki sta predstavila le del pestrega nabora narečij na Tolminskem, kot nas je poučila upokojena profesorica Helena Čujec Stres, tudi avtorica knjige Ostružki, ki pripoveduje o časih, ko so otroci na krušni peči poslušali zgodbe in legende.

Z etnologinjo Karlo Kofol iz tolminskega muzeja smo se sprehodili po etnološki dediščini tamkajšnjega prostora, akademska slikarka Jana Dolenc pa je z obiskovalci delila bogato znanje o oblačilni kulturi na Tolminskem, o kateri je, v sodelovanju z Marijo Makarovič ter muzejem, pripravila tudi izjemno razstavo.

Mlada zgodovinarka Mojca Dobravec je obiskovalcem od blizu in daleč predstavila Tolmin nekoč, od tolminskega punta in kmečkega življenja do soške fronte, povojnih let in potresa leta 1976. Njeno pripoved so pospremile fotografije Fotografske skupine Planinskega društva Tolmin, ki ga vodi Rafael Podobnik. Milena Brešan iz fotografske skupine pa nas je popeljala še v svet tamkajšnjih naravnih čudes.

Seveda pa pravo druženje ne mine brez pristne domače hrane; o tem, kaj se je na Tolminskem, je spregovorila Viktorija Črv, ekološka kmetica s Šentviške planote.

Nedeljski prireditvi lahko prisluhnete s klikom na zgornjo povezavo.


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki