Trenutno se predvaja:
23. september 2019 ob 15:01 Zgodbe

Rally obedience prvič na poligonu kinološkega društva Obala

V tokratni oddaji Živalski blues smo se posvetili tekmovalni disciplini, ki je dobrodošla predvsem za pse z veliko energije.

Na 5. državni tekmi rally obedience, ki je prvič v zgodovini te discipline potekala na poligonu kinološkega društva Obala, je bilo med navzočimi tudi nekaj gledalcev. Morda pa se bodo vpisali med 'relijaše'. Rally obedience je tekmovalna disciplina, ki najbolj združuje tekmovalce, saj se družijo tudi izven poligona. Gre za disciplino, ki je razdeljena na štiri težavnostne stopnje. Pravilnik vsebuje 72 različnih nalog. Proga vsebuje približno 15 do 19 postaj z različnimi nalogami. Te obsegajo vaje v gibanju in vaje na mestu ter premagovanje ovir in podobno. Disciplina je zelo dobrodošla za pse z visoko energijo, saj se na takih treningih živali počasi umirijo. Suzana Ivanovič v tej disciplini uživa s svojima psičkama že nekaj let. Z Bučko žanjeta uspehe. Tokrat sta odnesli prvo mesto v RO4.

Ta zmaga mi pomeni toliko več, ker se je zgodila na domačem terenu. Pred domačo publiko je najtežje tekmovati. Poleg tega nisem utegnila 14 dni nič trenirat, ker sem bila vpletena v organizacijo prireditve. To zahteva veliko dela. Naši psi pa čutijo vso našo napetost in tremo. Na koncu se je vse dobro izšlo. Tudi odziv tekmovalcev je bil velik. Čeprav jih je bilo včasih veliko več. Rally obedience je taka disciplina, ki jo lahko dela vsak pes. Mi jo delamo za zabavo. Zdaj so v ospredju nove discipline, kot sta noskanje in mantrailing in v to bolj rinejo novi tečajniki. RO ima neko konstanto, v tej disciplini so ostali le tisti, ki jim to ustreza. Rally ni en tečaj, rally postane »way of life«. Ta disciplina zahteva veliko truda in dela, če želiš doseči četrto stopnjo. Bučka je rešenka in je bila na začetku dezorientirana, imela je veliko težav. Skozi leta dela je postala stabilen, prijeten delovni pes. Po tolikih letih ji trening pomeni nagrado in obe uživava v njem.

S klikom na zgornji posnetek lahko poslušate celoten pogovor, ki ga je pripravila Loredana Vergan.


Zadnji prispevki