Trenutno se predvaja:
15. maj 2019 ob 17:32 Zgodbe

Razzak Jubayer: "Piran čutim kot moje mesto. Ko greš od hiše, te vedno vsi pozdravijo. In to je lep občutek."

Tokratni gost oddaje Točka dialoga je Iračan, hkrati pa že pravi Pirančan, saj v Piranu živi in ustvarja že 35 let.

Pred tem je pet let živel v Beogradu, v takratni Jugoslaviji, kamor je prišel zaradi želje po študiju. Pravi, da je bilo takrat lažje: "Morda je bilo manj 'papirjev', države so samo zahtevale vizum in garancijo s fakultete." Za Jugoslavijo se je odločil zato, ker je bil tam najcenejši študij, ki ga je želel financirati sam.

Pot ga je pozneje peljala v Ljubljano, kjer je nekaj časa delal kot trgovec, potem pa kot vodja likovne sekcije ŠKUC Forum.

Da si želi postati slikar, je na nek način ugotovil že v osnovni šoli, ko je opazoval hiše, narejene iz gline. "Glinasta hiša ima en sloj barve in gipsa. Ko je deževalo, so se pričele pojavljati figure. Tam sem meditiral. Prve inspiracije pri meni so bili zidovi, ampak nisem vedel, zakaj jih gledam."

Njegovo življenje je močno zaznamovalo družinsko okolje. "Arabske družine brez očeta so zelo močno odprte. Jaz sem bil brez očeta. Oče je bog, diktator, udari, tepe. Jaz sem imel svobodo, brez strahu, brez kontrole. Družina je sledila lepoti. Cel dan smo lahko govorili poezije."

Lepota je sestavni del njegovega življenja, kar je tudi eden izmed razlogov, zakaj tako široko gleda na vero. "Vero vidim kot horizont, da je bolj odprta, ne kot sekta, ki je bolj ozka. Bolj je široka, več dobiš. Verjamem, da so vse vere namenjene za dobro človeka – da vzamemo malo od tam, malo od tam. Ker bog ne kaznuje. Bog nam podari užitek."

Morje je eden od vzrokov, zakaj se je preselil v Piran. "Psihološko voda vpliva na človeka tako, da ima manj depresije. A v Piranu to ne velja. Ker imamo dve vrsti ljudi – človeka, ki hodi tisočkrat v mesto, pa ne vidi in ne čuti Pirana. Imamo pa druge ljudi, ki pridejo in čutijo ta Piran."

Bolj kot Slovenec ali Pirančan pravi, da je državljan Zemlje. "Mogoče eden redkih, mogoče edini v Piranu, ki je trenutno brez dokumentov, brez papirjev sem jaz. In se ne počutim nič ogroženega, ker je to moja izkaznica, da sem Zemljan."

Na vprašanje, ali bi želel ostati v Piranu, odgovarja pritrdilno. "Meni je najbolj všeč Piran, ker ga čutim kot moje mesto. Tudi približno enako veliko je kot moje rodno mesto. Ko greš od hiše, te vedno vsi pozdravijo. In to je lep, domač občutek."

Tu je našel svoj dom, kar zanj pomeni "družinske, duhovne povezave, skozi risanje, skozi meditacijo. To mesto mi veliko da," sklene Razzak.

Prispevek sta pripravili Lea Širok (Radio Koper) in Darja Oražem (Kulturno izobraževalno društvo PiNA).


Zadnji prispevki