Trenutno se predvaja:
13. april 2018 ob 14:08Zgodbe

Robot v skladišču soli v razmislek o prihodnosti dela

V razstavišču Monfort v Portorožu je Boštjan Drinovec postavil prostorsko postavitev z naslovom Möbiusov trak.
Möbiusov trak

Neskončno delo robota, ki ničesar ne spremeni, je Drinovec ponazoril z naslovom Möbiusov trak - to je površina, po kateri lahko pridemo z ene strani na drugo, ne da bi prestopili rob. Foto: Wikipedia

V razstavišču Monfort v Portorožu se je začela spomladansko-poletna sezona. Odprli so jo s precej nenavadno prostorsko instalacijo, ki pa se zelo dobro ujame z ogromnim prostorom, nekdanjim skladiščem soli. Sol je tudi material, ki ga je izbral avtor, kipar Boštjan Drinovec, jo nasul na tri kupe in pripeljal robota, ki jo zdaj prelaga s kupa na kup. Kupi se ne spremenijo, robot pa še kar naprej dela.

O navdihu je povedal: "Bil sem pri sodelavcu in prijatelju Juretu Mešku in tam sem spoznal nekaj mojstrov, ki popravljajo in programirajo robote. Kar naenkrat sem odkril, da je ta svet robotov, ki se nam je še pred kratkim zdel neka visoka znanost, po tihem postal del našega vsakdana – ampak ne na način, da bi te robote videli na vsakem koraku, ampak so varno skriti v industrijskih halah."

Smisel umetniške postavitve pa je pojasnil tako: "Obrnil sem logiko robota, ki v industriji dela nekaj smiselnega. Tukaj se dogaja ravno obratno, Sizifovo delo. Uporabil sem ga, da bi ustvaril doživetje, prek katerega bi gledalci mogoče začeli razmišljati o času, ki prihaja, ki ga robotska industrija spreminja. Spreminja tako ekonomske kot družbene temelje."

Pogovor Neve Zajc z Boštjanom Drinovcem lahko poslušate prek povezave nad besedilom.


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki