Trenutno se predvaja:
7. april 2020 ob 07:20 Zgodbe

Slepi in slabovidni na Goriškem za zdaj brez hujših pretresov

Slepi in slabovidni na Goriškem imajo tudi v teh kriznih časih največ težav z dostopanjem do informacij in obvestil o epidemioloških ukrepih, opozarjajo v Medobčinskem društvu slepih in slabovidnih Nova Gorica.
Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Svojim članom in uporabnikom pomagajo z obveščanjem prek telefona, pri nujnih prevozih in nakupih osnovnih živil. Tudi zato ta ranljiva skupina ljudi na Goriškem za zdaj večjih težav nima.

Slepi in slabovidni na Goriškem za zdaj sprejemajo krizne razmere brez hujših pretresov ali težav. Darjo Vogrič iz Plavi počne stvari kot običajno: "Malo čiščenje, malo kitare, malo knjige, malo televizije, malo radia."
Metoda Likar si slepoto deli s svojim zakonskim partnerjem, večjih potreb nimata, na pomoč pa jima ob društvu priskočita tudi oba otroka: "Naučila sem se tudi samostojno hoditi po teh vaških poteh, kjer ni prometa, ni ljudi, tako da mi dnevi kar lepo grejo naprej."
Tudi z vrtnarjenjem, dodaja Metoda.

Veliko pozornosti namenjajo posamičnim pogovorom po telefonu, največ težav pa slepim in slabovidnim povzročajo zanje neprilagojene spletne strani, poudarja predsednik novogoriškega društva Igor Miljavec: "Največkrat se obrnejo na nas z vprašanji o odpiralnem času pošte, lekarne, delu zdravstvenih domov, kajti do teh informacij na žalost ne morejo priti, ker spletne strani - kot sem že rekel - ne delujejo."

Zato pa društvo normalno deluje in ohranja dobre stike z lokalnimi skupnostmi, dodaja Miljavec: "Predvsem se moram tu zahvaliti mestni občini Nova Gorica in občini Ajdovščina, ki sta nas sami pozvali k sodelovanju, pozivam tudi ostale občine, da se temu pridružijo."
Predvsem pri obveščanju slepih in slabovidnih, poudarjajo še v omenjenem društvu.

Valter Pregelj

Novogoriško društvo vabi k sodelovanju.

Zadnji prispevki