Trenutno se predvaja:
28. marec 2021 ob 10:06 Zgodbe

Slovo od škofa Metoda Piriha

Koprsko škofijo je kot škof ordinarij vodil od leta 1987 do upokojitve leta 2012. Znan je bil po svoji blagosti in dialoški drži.
Metod Pirih (1936 - 2021). Foto: MMC RTV SLO/Foto: Alenka Tratnik
Metod Pirih (1936 - 2021). Foto: MMC RTV SLO/Foto: Alenka Tratnik

Oddajo Primorski kraji in ljudje smo posvetili nekdanjemu primorskemu škofu Metodu Pirihu. Po daljši bolezni se je ta teden poslovil. Pred dobrim tednom je prek videokonference, kot vedno, prijazno nasmejan, še zadnjič pomahal v slovo svojim duhovnikom. Pokopali so ga na Sveti gori, v grobnici za glavnim cerkvenim oltarjem.

Upokojeni koprski škof Metod Pirih se je rodil 9. maja 1936 v Lokovcu. Na skrajnem vzhodnem in najvišjem delu Banjške planote, tik ob robu nad Čepovansko dolino. Ena izmed najdaljših in najbolj prostranih slovenskih vasi z manjšimi zaselki in samotnimi domačijami. V družini je bilo osem otrok. V dveh generacijah, kot se je rad pošalil. Pet jih je bilo namreč rojenih pred drugo svetovno vojno, trije po njej.

Po osnovni šoli v domačem kraju je obiskoval klasično gimnazijo v pazinskem semenišču, kjer je leta 1956 maturiral.

Že en pozdrav ali nasmeh drugemu človeku prinese veselje in upanje, ki ga je morda že izgubil. Nasmeh je dober za tistega, ki ga daje, in za tistega, ki ga prejme.

— škof Metod Pirih

Leta 1963 je bil posvečen v duhovnika. Eno leto je bil kaplan v Solkanu, nato pa deset let tajnik prvega koprskega škofa Janeza Jenka. Leta 1985 je bil imenovan za koprskega škofa pomočnika, dve leti kasneje pa je postal škof ordinarij. To so bili prelomni časi. Politične in družbene spremembe so močno vplivale tudi na cerkev pri nas. Leta 1989 smo prvič praznovali božič kot dela prost dan. To je bil zanj poseben dan.

Koprska škofija, ki danes obsega območje celotne Primorske, je bila v obdobju po drugi svetovni vojni razdeljena med štiri škofije: goriško, tržaško, reško in manjšo koprsko, ki je bila za obalno območje in je upravno spadala pod Trst. 17. oktobra 1977 je papež Pavel VI. obnovil staro koprsko škofijo ter jo pridružil slovenski cerkveni pokrajini.

Ob svoji 25-letnici škofovske službe je kot enega ključnih trenutkov opisal ustanovitev škofijske gimnazije v Vipavi leta 1991, ki je nastala na temeljih Slovenskega malega semenišča. Med najlepšimi doživetji med škofovanjem pa je vselej izpostavil papežev obisk pri nas, tudi v Postojni, kjer je bilo veliko mladih. To je bil za marsikoga nepozaben dogodek.

Metod Pirih je bil človek, ki je vse življenje ljubil naravo. Bil ljudski škof, rad se je družil z ljudmi in pogosto je obiskoval tudi domove za starejše.

Andrej Šavko

Spomini škofa Metoda Piriha

Zadnji prispevki