Trenutno se predvaja:
13. julij 2019 ob 19:40 Zgodbe

"Spaček ni samo avto, to je način življenja"

Citroen klub Nova Gorica, ki ima 74 članov in 80 vozil, je star 40 let. Okroglo obletnico je proslavil s srečanjem na Preserjah.

Pred kratkim smo na Preserjah nad Branikom obiskali posebno srečanje, ki se ga udeležujejo ljudje s posebnimi avtomobili. Gre za lastnike kultnih Citroënovih modelov, kot sta spaček in diana. Ti že od nekdaj navdihujejo generacije širom sveta, tudi Slovence. Saj poznate občutek, ko na cesti zagledamo rumene, rdeče, modre ali zelene spačke, ki izvabijo nasmeh in nostalgijo za časi, ki jih ni več. Letos blagovna znamka Citroën praznuje sto let, goriška sekcija slovenskega Citroën kluba pa 40-letnico delovanja.

Na Preserjah se je zbralo več kot sto spačkov in 230 udeležencev iz vse Slovenije. Zgodbe o tem, zakaj je ljubezen do spačka tako velika, strastna in močna, so različne. Ko je Marinka v otroštvu prvič videla spačka, je svoji mami dejala: "To je tako grd avto ... a ko bom velika, ga bom imela." In res ga ima. Marinka je nadaljevala: "Spačkarji smo veliki prijatelji. Najbolj mi je ostalo v spominu svetovno srečanje v Italiji leta 2003, ko se je prijatelju pokvaril motor in smo spačkarji iz vsega sveta zbrali denar, da ga je lahko zamenjal. Zbrali smo okrog deset tisoč evrov. Kar smo porabili za motor, smo porabili, ostalo smo vrnili."

"Šele ko sem prišel k spačkarjem, sem videl, kaj je življenje," je povedal fant iz Štajerske, ki ga prijatelji kličejo Drot. "V petek popoldne, soboto in nedeljo ne delamo. Mi se družimo. Eni rečejo, da to ni mogoče zaradi služb. Če si pravi spačkar, si to 'porihtaš'. Mi živimo s totimi avti in avti živijo z nami. To ni samo avto, ampak način življenja."

Bernarda iz Šentjurja si je kupila diano zato, ker z avtom povezuje spomine iz mladosti. "Moji spomini na spačka so vezani na mojo ljubezen, Petra. Moji starši so imeli diano in njegovi prav tako. Celo srednjo šolo smo se vozili s temi avti ... Ko sem pred leti spet slišala ta zvok, se mi je spomin zavrtel nazaj in sem kupila diano. S Petrom sva se po srednji šoli sicer razšla, sedaj po 27 letih sva spet skupaj." In seveda ima tudi Peter spačka.

Irena iz okolice Kranja je povedala, da ji spačkarsko življenje pomeni druženje s prijatelji in hkrati spoznavanje Slovenije. V klubih namreč organizirajo srečanja, ki se jih udeležujejo člani Citroen kluba. Teh je v Sloveniji 600. Njihovi bazni tabori so v devetih večjih slovenskih mestih, člani pa niso le lastniki kultnih spačkov in dian, temveč tudi žab, amijev in pujsev. "Oba z možem obožujeva spačka, najina otroka sta bila stara dva meseca, ko sta šla na prvo srečanje. Od takrat sta bolj ali manj vedno z nama. Tudi na svetovna srečanja, ki jih Citroen klub organizira po Evropi, sta šla vedno z nama. Sedaj sta stara 16 let in imata prijatelje svojih let med spačkarji. Tako, kot se družimo mi, se tudi oni."

Za goriško sekcijo, ki šteje 74 članov in 26 otrok s približno 80 vozili, je letošnje leto še posebej praznično, saj združenje beleži 40 let obstoja. Več o spačkih in načinu življenja, ki ga imajo njihovi lastniki, boste lahko slišali v oddaji Primorski kraji in ljudje v nedeljo ob 10. uri.

Več o spačkih in načinu življenja, ki ga imajo njihovi lastniki pa lahko slišite v naši oddaji Primorski kraji in ljudje na spodnji povezavi.

Nataša Uršič


Zadnji prispevki