Trenutno se predvaja:
13. februar 2018 ob 17:46Zgodbe

Steklar Slavko na vogalu ulice

V koprski steklarski delavnici tudi likovna dela najdejo svoj novi dom, kajti lep okvir lepi sliki doda novo dimenzijo.
Slavko Zupan
Elša Zupan

Redko se zgodi, da greš z mikrofonom na obisk tako blizu radijske hiše. A Steklarstvo Zupan je prav blizu Radia Koper, na vogalu ulice. Že dolga leta. Tu likovna dela najdejo svoj novi dom, bi lahko rekli, kajti lep okvir lepi sliki doda novo dimenzijo. Ni vseeno, kakšen je "passe-partout" - dodani kartonski rob slike pod steklom, ki poveča njeno njeno vizualno podobo, ni vseeno kakšen je njen leseni, kovinski ali stekleni okvir ... Za vse našteto je treba imeti občutek in obrtno znanje. Primorski umetniki, kot so Zvest Apollonio, Janez Matelič, Mira Ličen-Krmpotić, Jaka Jeraša, Fulvia Zudič, Tomo Vran in mnogi drugi, so izbrali mojstra Slavka.

Izbrale so ga tudi Obalne galerije in druge ustanove,ki so nekoč, mnogo bolj kot danes – hoteli, na primer – uokvirjale cele serije likovnih del za njihove prostore. Dela z leti v steklarstvu ni bistveno manj, je pa morda nekoliko drugačno. Ljudje v okvir dajejo tudi gobeline, fotografije in seveda slike. Po meri si naročijo ogledalo, kabino za prhanje, okna. "Ne zgodi pa se več, da bi delali nova okenska stekla zato, ker jih je razbila otroška žoga zaradi otroške igre, saj se otroci skoraj nič več ne igrajo na ulici," ugotavljata Slavko Zupan in njegova soproga Elša. In se tako spomnita časov, ki jih ni več.

Slavko Zupan je samostojni obrtnik že 24 let. Svojo delovno pot je začel s šolanjem v Ljubljani. Njegov prvi delodajalec je bil steklar Branko Popovič, katerega se spominja z veliko naklonjenostjo, saj ga je veliko naučil. Nato je 18 let delal v Steklu Izola, podjetju, ki ga žal ni več, in se končno odločil za samostojno pot. Čeprav je Slavko že dve leti uradno upokojen, z delom nadaljuje. Sin Denis se za zdaj še ni odločil, da bi z obrtjo nadaljeval, zaposlen je drugje. Močno pa sta v delo vpeti soproga Elša, ki že vrsto let možu pomaga v delavnici in hčerka Vesna, ki je glavna za finance, saj vodi računovodstvo.

Mladi steklarji se danes za poklic izobražujejo v Rogaški Slatini. V Kopru so štiri steklarske delavnice, v okolici jih je seveda več, a ne zelo veliko. Slavko kljub temu pravi, da ta poklic ne bo izumrl. Pravi, da se pri delu na srečo ni nikoli poškodoval ali porezal. In kje je njegovo kraljestvo? V delavnici, kjer reže in uokvirja, ali pri delu s strankami? "Moje kraljestvo je tu, v prvem delu delavnice, kjer sprejmemo stranko. Tu so vzorci okvirjev, tu se s človekom pogovorimo, tu sliki nadenemo novo podobo," pove Slavko, objame svojo Elšo in se spoštljivo postavi ob sliko pokojnega Borisa Benčiča, ki jo je te dni dobil v delo. Delo, ki ga ima rad.

Nataša Benčič

Posnetek nedeljske oddaje Primorski kraji in ljudje lahko poslušate prek povezave nad besedilom.


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki