Trenutno se predvaja:
2. februar 2019 ob 08:55 Zgodbe

Štiri primorska edinstvena doživetja

Med devet najboljših petzvezdičnih izletov je Slovenska turistična organizacija uvrstila tudi tiste, ki jih pripravljajo Ribogojnica Fonda, Oljarna Lisjak, Kobariški muzej in Postojnska jama turizem.
Nepozabni dan v ribogojnici Fonda, Vintage gourmet tour, Pripoved vojaka s soške fronte, Po poteh Luke Čeča.

Slovenska turistična organizacija je konec lanskega leta objavila pilotni poziv za turistična doživetja, ki podpirajo Slovenijo kot zeleno, butično in petzvezdično destinacijo. Med 17 prijavljenimi doživetji je komisija izbrala 9 najboljših, ki se bodo ponašali z znakom "Slovenia Unique Experiences - Edinstvena doživetja Slovenije". Med njimi so tudi štiri izjemna primorska doživetja, ki smo jih na radijskih valovih predstavili ta teden. To mini "nanizanko" smo začeli v ponedeljek s predstavitvijo doživetja "Nepozabni dan v ribogojnici Fonda", se v torek podali med oljke z "Vintage gourmet tour", doživetjem oljarne družine Lisjak iz Kopra. V sredo smo bili v Kobaridu, kjer je Kobariški muzej pripravil doživetje "Pripoved vojaka s Soške fronte". V četrtek smo pa predstavitev zaključili v Postojni z doživetjem "Po poteh Luke Čeča" v Postojnski jami.

Nepozabni dan v Ribogojnici Fonda

Ribogojnica družine Fonda v Piranskem zalivu je v minulih letih postala zanimiv cilj izletov. Obiskovalcev je že preveč, da bi lahko svoje delo predstavili vsakemu posebej, zato so se primerno organizirali. Obljubljajo zanimivo in nepozabno doživetje. Udeležencem dogodka pojasnijo, zakaj je njihov brancin poseben. Predstavijo jim ves postopek, od načina izbora ribjih mladic, krme, menjav mrež, do prikaza ročnega hranjenja rib. Poučijo jih tudi o skrbi za okolje, trajnosti, sledljivosti in zdravo rast brancinov. Učijo jih, kako prepoznati res svežo ribo. Pripravijo tudi degustacije jedi.

Ribogojnico je obiskala Tjaša Lotrič in Irena Fonda ji je povedala več o doživetju, ki ga ponujajo:

Vintage gourmet tour

Oljarna Lisjak prireja izobraževalna popotovanja po sledeh starih avtohtonih sort oljk, ki rastejo na najlepših razglednih točkah slovenske obale in istrskega podeželja. Tako pomaga gostom spoznati lepote Istre in vrhunsko kakovost tukajšnjega oljčnega olja. Člani družine Lisjak udeležence vozijo s starodobniki, kar daje potovanju še dodatno privlačnost. Kot pravijo, obiskovalca na privlačen način v samo treh urah izobrazijo o tradiciji oljkarstva ter o tem, kako prepoznati osnove dobrega oljčnega olja in njegovo uporabnost v kozmetiki in industriji.

Matej Lisjak je več povedal Tjaši Škamperle:

Pripoved vojaka s soške fronte

Zgodba, ki jo ponuja Kobariški muzej skupaj s Fundacijo poti miru in Mlekarno Planika, združuje elemente kulture, dediščine prve svetovne vojne in lokalne gastronomije. Doživetje je sestavljeno iz vodenega ogleda Kobariškega muzeja, obiska muzeja na prostem na Kolovratu, doživetje pa se zaključi v muzeju Mlekarne Planika s tradicionalno pastirsko malico. Kot so med drugim zapisali ocenjevalci ob uvrstitvi na seznam edinstvenih doživetij, gre za ciljno naravnano doživetje, ki nagovarja dragocen segment raziskovalcev zgodovinskega spomina, ki želijo razumeti identiteto prostora in njegovo zgodbo, predvsem pa človeško ozadje velike vojne, ki je spremenila svet in življenje v naših krajih. Poleg tega jih seznanja s tisočletno tradicijo sirarstva na planinah.

Kaj bodo ponujali od maja naprej, je preverila Mariša Bizjak:

Po poteh Luke Čeča

V Postojnski jami si lahko namesto običajnega ogleda z vlakcem privoščite tudi voden ogled skritih delov oziroma stranskih rovov jame. Udeleženci tako hodijo po sledeh jamskega svetilničarja Luke Čeča, ki si je upal v začetku 19. stoletja kot prvi odkrivati skrivnostni in do tedaj neznani svet postojnskega podzemlja. Kot pojasnjujejo, spuščanje po vrvi, premagovanje vodnih preprek reke Pivke in občutek ozkih rovov pripomore k avtentičnemu vzdušju ustvarjanja podobe časa, ko je Luka Čeč kot ob pripravah na obisk avstrijskega cesarja Franca I, odkrival najlepše dele jame. Vodniki razložijo tudi, kaj se je spremenilo po odkritju Lepih jam.

Sabrina Mulec se je o tem odkritju in o razvoju turizma v jami pogovarjala s kustosinjo zgodovinarko Notranjskega muzeja Postojna Alenko Čuk:


Zadnji prispevki