Trenutno se predvaja:
11. januar 2018 ob 12:58Zgodbe

Tanja z Irske: "Preden ti zdravnik odpre vrata, plačaš 50€."

V rubriki Primorci po svetu se tokrat selimo na Irsko. Tanja Kovačič je Blažu Maljevcu razkrila, kako jo je pot zanesla na zeleni otok, predstavila mu je številne irske značilnosti ter obenem potegnila številne vzporednice s Slovenijo.

Irska v infografiki.

V rubriki Primorci po svetu tokrat gostimo Tanjo Kovačič, ki živi in dela na Irskem. Lepo pozdravljeni!

Pozdravljen Radio Koper, pozdravljen Blaž!

Irska, zeleni otok, poznan kot dežela deteljic, mističnih škratov, številnih pubov, kjer dobrovoljni Irci ob dobri glasbi nazdravljajo z guinessom. Ta stereotip drži?

Ta stereotip zelo drži. Škratov sicer ni prav veliko, so pa Irci res zelo radi v pubu. So veseljaki, radi pojejo, se veselijo. Po drugi strani so izredno zaprti. Z njimi si lahko ure in ure v pubu, po drugi strani pa potrebuješ nekaj časa, da jih boljše spoznaš.

Tanja, ste doktorica znanosti, študijsko ste se ukvarjali s postsocialističnem razvojem balkanskih držav. Kaj s tem lahko počneš na Irskem, se sprašujem?

(smeh) Ne prav veliko. Sicer se moja doktorska naloga ni kaj dosti dotikala postsocialističnih zdrah kot takih, ampak sem v bistvu bolj primerjala izkušnje treh generacij, ki so odraščale v Sloveniji, in sicer v obdobju socializma, postsocializma in post-postsocializma, če lahko to tako imenujemo. In tema je precej aktualna tudi za Irsko. To raziskovalno nalogo sem opravljala v sklopu centra, ki se imenuje »UNESCO Child and Family research centre« in se ukvarja predvsem z izkušnjami mladih po svetu. Ta del, ki se je dotikal mladostnikov v Sloveniji v obdobju socializma, prehoda v postsocializem in post-postsocializem, sodi v globalni okvir, kaj vemo o mladih in otroštvu po svetu.

Pred Irsko ste živeli v Sarajevu in nato v Bologni, pogrešate kaj ti dve mesti?

Sarajevo je odlično, Sarajevo in Bosna in Hercegovina. Vse to je čaroben svet in tako, kot pravijo: »Ko imaš enkrat Bosno v srcu, jo imaš za vedno.« To popolnoma drži. Za mene je Bosna in Hercegovina definitivno ena najljubših držav in Sarajevo je res čarobno mesto. Bologna pa je drugačna, že bolj vsakdanja. Sarajevo pa ima v sebi nekaj čarobnega.

Potem vas je ljubezen pripeljala na Irsko, kjer ste se tudi ustalili, kjer delate. Kako je dobiti službo na Irskem in kakšna je politika zaposlovanja?

Irska je zanimiva, jaz bi rekla, da je precej neoliberalna država s številnimi možnostmi, vendar so to v bistvu bolj prekarne možnosti. Precej se moraš potruditi, da dobiš bolj stabilno zaposlitev. Po drugi strani pa je veliko več možnosti za delo na manjših projektih. V mislih imam krajša delovna razmerja. Oni to razumejo drugače kot mi. V Sloveniji smo še vedno navajeni, da so službe stabilne, tukaj pa gre bolj za to, da se prilagajaš dani situaciji.

Pred najinim pogovorom sem si ogledal nekaj statističnih podatkov o Irski. Ta ima zelo visok indeks človekovega razvoja oz. »human development index«, precej povprečna pa je pri kazalniku »GINI«, ki nam pove, kako razslojena je družba. Irska je tukaj povsem v povprečju. Se ta razslojenost v družbi res vidi? Ali je ta neoliberalni svet, o čemer sva govorila, res viden?

Absolutno. Jaz sicer nisem nikoli živela v Veliki Britaniji, vendar se mi zdi, da precej sledijo britanskemu razvojnemu modelu. Žal je tako, da so bili v preteklosti kolonija Velike Britanije, posledično sledijo tudi njenemu razvojnemu modelu. Irci imajo znani rek: »Ali gledamo proti Bostonu ali proti Berlinu.« So otok med Evropo in Ameriko in seveda je ta anglosaksonski vpliv tukaj precej močan. Oni tega sicer ne slišijo radi, ampak žal je tako. Razslojenost je opazna: živim v Galwayju, na zahodnem delu Irske. Mestu rada rečem tudi 'zadnje pristanišče pred New Yorkom'. V središču mesta morda res ne opaziš neke družbene razslojenosti, v predmestju je pa zgodba povsem drugačna. Tu mislim recimo na okrožje Ballybane, ki je sicer še vedno del mesta. Tu so zelo razslojena območja in tudi s področja prostorske sociologije bi bilo zelo zanimivo videti, kako so gradili ta mesta. Vendarle spominjajo na nekakšne »gete«.

Kaj pa zdravstvo, ste zadovoljni z zdravstvenimi storitvami na Irskem?

Zdravstvo je zelo zanimivo. Najprej bi rada povedala, kar si želim že dolgo izpostaviti. V Sloveniji si moramo včasih priznati, da imamo tudi nekaj dobrega. Ne glede na številne težave v slovenskem zdravstvu, je to področje pri nas precej urejeno. Ko vidiš, kako je z zdravstvom drugje, tudi na Irskem, potem razumeš, da imamo mi dobro zdravstvo. Seveda z anomalijami, a vendarle.Na Irskem je tako: če zboliš, odideš k zdravniku in preden ti zdravnik sploh odpre vrata, moraš plačati 50 evrov. Za vsak obisk plačaš 50 evrov, seveda dobiš vso potrebno oskrbo, a tu so vse zadeve plačljive.

Tanja, hvala lepa za pogovor, veliko uspehov pa vse dobro vam želim. Pozdrav iz Kopra!

Najlepša hvala!

Blaž Maljevac


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki