Trenutno se predvaja:
14. marec 2019 ob 15:28Zgodbe

Tanjo Makuc omamile lepote Nove Zelandije, potem je začela pogrešati vonj briških gričev

Slikarka Tanja Makuc se je z družino pred kratkim iz Nove Zelandije vrnila v Goriška brda, v Vipolže. Najprej se je zaljubila v deželo tisočerih možnosti in osupljivih naravnih lepot, sčasoma pa jo je zagrabilo tako močno domotožje, da se je vrnila domov.

Z možem, ki je sicer Novozelandec, sta se spoznala v Srbiji. Oliver je najprej nekaj časa ostal v Sloveniji, nato pa je Tanja obiskala njega. Sprva kot turistka, potem pa je tam ostala.

"Poleg tega, da me je vlekla ljubezen, so me vlekle tudi ta dežela in njene posebnosti, njena neokrnjena narava. Najprej smo živeli na jugu, kjer so hribi in bolj alpski svet. Predvsem fjordi so me zelo očarali. Na severu pa ta njihov na pol tropski svet, ocean, morje, plaže, posebne ptice. Vse to nas je na sever Nove Zelandije 'prikovalo' za nekaj let."

Predvsem pa so jo prevzeli domorodni Maori. "Sicer to ljudstvo ni več to, kar je bilo, ker je prišlo pod vpliv belega človeka in njihovih navad. Še vedno pa je na severu otoka čutiti njihov močan vpliv, ki se kaže v posebnem plesu, rezbarstvu, v poslikavah njihovih obrazov."

Na začetku, ko je še odkrivala nove stvari, je bila slepa od vseh lepot, ki jih je videla. Potem pa jo je začelo 'lomiti' domotožje. "Mogoče je bilo krivo tudi to, da je mož delal daleč stran, in sicer v Papui Novi Gvineji. Sami z dvema otrokoma mi je bilo težko. Poleg tega sem vse bolj začela čutiti zelo drugačno kulturo Novozelandcev. Začela sem pogrešati Slovenijo, Cerovo, Brda, našo odprtost in način življenja."

Tanja in Oliver imata tri otroke, najmlajši se je rodil v začetku tega meseca. V Vipolžah sta začela obnavljati 500 let staro domačijo, v kateri nameravata zagnati turistično dejavnost. Tanja pa bo v njej imela tudi svojo galerijo, v kateri bo nadaljevala svojo umetniško pot.

Celotnemu pogovoru lahko prisluhnete s klikom na povezavo.

Nataša Uršič


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki