Trenutno se predvaja:
24. marec 2020 ob 18:10 Zgodbe

Tinkara Kovač: "Svet se ne bo končal!"

Tinkara Kovač tudi te dni ne miruje. Dokaz je objavila na socialnem omrežju Facebook: doma narejen video za njeno pesem Bodi z mano do konca.
Tinkara Kovač tudi te dni, čeprav je v karanteni, ne miruje. Foto: MMC RTV SLO
Tinkara Kovač tudi te dni, čeprav je v karanteni, ne miruje. Foto: MMC RTV SLO

Kljub temu, da glasbeni odri te dni samevajo, očitno glasbeniki ne mirujete … kako ste posneli video in ga spravili v končni izdelek? Je bilo tehnično zahtevno?
V treh dnevih smo se posneli - vsak pri sebi doma zvok in sliko, potem je te posnetke klaviaturist Matej Barič združil v celoto. Video je tak, kot je, ker sem želela, da je videti prav vse moje čudovite člane benda, da jih poslušalci spoznajo.

Če se ne motim, bi se morala te dni ukvarjati z načrti za promocijo novega albuma … kaj vse počneš namesto tega?
Drži. Vse je bilo že končano, album posnet, potem pa nas je doletela karantena. Tega ne jemljem kot nekaj negativnega, ampak je preprosto vse prestavljeno na kasnejši čas. Bistveno drugače pa sicer ne živim, ker živimo na robu vasi in tudi sicer živimo v stiku z naravo in drug z drugim. Drži pa, da imamo zdaj res več časa, tako da pridejo pri čiščenju in pospravljanju na vrsto tudi najbolj oddaljeni in skriti kotički v hiši (smeh). Moram reči, da je pri nas vedno bolj čisto in urejeno.

Kako pa sicer dojemaš aktualno dogajanje z najbolj slavnim virusom na svetu? Javno življenje je zamrlo, koncertni odri samevajo. Kako si sprejela to našo novo realnost?
Zasledila sem že napovedi, da prihaja eno tako obdobje, ko bo virus globoko posegel v naša življenja in naše razmišljanje. Verjamem, da se vsaka stvar v svetu ali v življenju zgodi z namenom. Taka množična izkušnja po po moje pomeni eno: da se moramo ustaviti in razmisliti, zakaj se je to zgodilo. Predvsem pa odnesti iz tega nekaj dobrega, da bomo postali boljši ljudje. Zdaj je čas, da razmislimo, zakaj nam to planet vrača nazaj. Naj navedem samo en primer: Že pred 15 leti smo se slovenske glasbenice združile v ideji, da opozorimo, da industrija krzna in usnja ni pravična in etična. Pa še danes gledamo dokumentarne oddaje in vidimo, da se ponekod na tem področju ni dosti spremenilo, da se do živali še vedno marsikdaj obnašamo, kot bi bile predmeti. Mislim, da je zdaj čas, da si prizadevamo, da živimo bolj ozaveščeno, da nehamo zasledovati materialni svet. Da se zavemo, da so najlepše stvari samo tiste, za katere potrebujemo v resnici samo sebe: dvoje rok, nog, glavo in srce.

Zaključili pa bova s tvojim vprašanjem iz neke pesmi ...
Ja, navadno glasba ponuja odgovore, včasih pa tudi vprašanja (smeh). Nisem želela biti vsiljiva ali invazivna, sem pa v tej pesmi pela prav o stvareh, o katerih sva govorili. Bilo je leta 2012, bil je 12. 12., ko so nam napovedali konec sveta. Tega zdaj sicer ne bo, bo pa prelom. Dajmo vsi skupaj ukrepati tako, da bo čim bolj mehak, ljubeč in da bo čim manj žrtev! Vse to je odvisno od nas. V zadnjem času prepogosto uporabljamo besedo "svoboda", se pa ne zavedamo, kaj sploh pomeni. V prvi vrsti svoboda pomeni odgovornost. Če smo polno odgovorni, smo potem lahko svobodni, torej lahko svobodno govorimo in živimo. A se tukaj svet konča? je nova različica skladbe Mars in Venera in bo tudi na mojem novem albumu. Pa da kar odgovorim na lastno vprašanje: svet se ne bo končal zato, ker verjamem v ljubezen in v žensko in moško energijo, ki sta nerazdružljivi.

Anita Urbančič


Zadnji prispevki