Trenutno se predvaja:
25. april 2016 ob 16:23 Zgodbe

Tudi hendikepirani želijo živeti "na polno"

Jani Kovačič in tržaški "Pinkoti" so v studiu Hendrix Radia Koper posneli promocijski spot za koncert Hoč'm lajf, ki bo 1. oktobra v ljubljanskih Stožicah. Z njim želijo opozoriti, da si tudi hendikepirani ljudje zaslužijo enakopravnost.
Jani Kovačič, Pia Cah, Pinko Tomažič, Hendrix
"Pinkoti" sledijo navodilom dirigentke Pie Cah in Janija Kovačiča/Foto Jaka Jeraša

Poudarki

  • Dobrodelni koncert »HOČ'M LAJF« bo 1. oktobra 2016 v Areni Stožice v Ljubljani.

Društvo za teorijo in kulturo hendikepa YHD si že več kot 20 let prizadeva zagotoviti gibalno oviranim ljudem možnost neodvisnega življenja. Zastavljenih ciljev še ni doseglo, saj je še vedno več kot 940 mlajših posameznikov nastanjenih v domovih za ostarele, 4000 pa jih je nameščenih v različne posebne zavode.

Leta 2012 je društvo v državni zbor vložilo predlog zakona o osebni asistenci, ki pa ga poslanci niso sprejeli. Zdaj je država hendikepiranim zadala nov udarec. Medtem ko se je zvišala minimalna plača, je namreč subvencija za osebnega asistenta ostala enaka. Torej se bo moralo zmanjšati število asistentov. Društvo YHD je na razpisu za samostojno življenje invalidov pridobilo pravico do zaposlitve 112 asistentov. Ker jih bo moralo bolje plačati, mu bo bo ob trenutni višini subvencij zmanjkalo približno 80.000 evrov, je v pismu Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve zapisala koordinatorica programov društva Elena Pečarič.

V podporo neodvisnemu življenju hendikepiranih bo društvo YHD organiziralo dobrodelni koncert z naslovom "Hoč'm lajf", ki se bo zgodil 1. oktobra v ljubljanski dvorani Stožice. Nastopili bodo Đorđe Balašević, Niet,Pero Lovšin, Đuro, Zmelkoow, Neisha, Jani Kovačič, Klemen Klemen, Trkaj in Raiven. Koncert bo povezoval Jonas Žnidaršič.

Kot je zapisala Pečaričeva, želijo, "da dogodek postane žur. Žur, ki si ga bodo udeleženci zapomnili za vedno in ga obdržali v trajnem spominu kot nekaj pozitivnega in zabavnega. Dogodek, ki jih bo spomnil na enakopravnost, solidarnost, sodelovanje in prizadevanje za skupno dobro ter proti diskriminaciji in izključevanju ranljivih skupin."

Že pol leta pred dogodkom na dogodek opozarjajo tudi s pesmijo Za vse ljudi. Napisal jo je Jani Kovačič. V studiu Hendrix Radia Koper jo je prejšnji teden pod budnim očesom Elene Pečarič posnel skupaj s Tržaškim partizanskim pevskim zborom (pod dirigentsko palico Pie Cah) in s koprskim glasbenikom Jadranom Ferjančičem. Snemanje sta vodila Drago Hrvatin in Ksenija Kos z Radia Koper.

Pesem je prijavljena na Sazas kot dobrodelna. Do vseh tantiem je upravičen YHD. Ta teden jo lahko poslušate tudi kot pesem tedna na Radiu Koper.

Videoposnetek s snemanja v studiu Hendrix Radia Koper:

Druga različica videospota:


Zadnji prispevki