Trenutno se predvaja:
4. december 2020 ob 11:55 Zgodbe

Tudi letos bomo decembra kuhali praznično

Lani in predlani smo v decembru vsak petek kuhali praznično in vam štiri decembrske petke zapored v poslušanje ponudili kratke klepete s primorskimi gostinci. Letos smo koncept prilagodili okoliščinam.
Foto: Gasilska brigada Koper
Foto: Gasilska brigada Koper

Lani in predlani smo v decembru vsak petek kuhali praznično in vam štiri decembrske petke zapored v poslušanje ponudili kratke klepete s primorskimi gostinci. Ti so nam z besedo predstavili praznični menu, za eno jed zaupali recept, nato pa zastavili nagradno vprašanje. Ni razloga, da prazničnega decembra radijsko ne bi polepšali tudi letos, a tokrat nekoliko drugače.

Foto: Primorske novice

Kar nekaj naših Osebnosti Primorske minulih šestnajstih let namreč odlično kuha, zato smo jim ponudili ta radijski kulinarični izziv, ki so ga štirje med njimi z veseljem sprejeli. Povedali nam bodo tudi kaj o sebi in zastavili nagradno vprašanje. Prvi za nas kuha Peter Ventin, gasilec iz Pirana. Leto njegove zmage je bilo zaznamovano z manj prijaznimi obrazi narave - z orkansko burjo, s poplavami, s plazovi. Gasilci so bili ob tem nepogrešljivi.

Ker je Peter gasilec, nas je najprej zanimalo, če je kdaj kaj zažgal in gasil v svoji kuhinji in s širokim nasmehom je odgovoril: "Še nikoli nisem ničesar zažgal v svoji kuhinji in upam, da tudi nikoli ne bom. Se mi je pa že zgodilo, da je bila hrana kdaj tako pekoča, da sem kar težko dihal."

Peter zelo rad kuha in še raje je, pravi. Je vsejed, rad ima meso, zelenjavo, ribe. A ker živi ob morju v Piranu in ker je tudi potapljač, je decembra, v nekih drugih časih, ko smo se še lahko družili, rad za prijatelje skuhal kakšno morsko jed. Zato za praznični jedilnik predlaga morski krožnik: za predjed klapavice ali pidoče, dobro ribo s hrustljavim krompirjem v pečici, skledo domače solate in na koncu sorbet. Zaupal nam je recept za pidoče, tako, kot ga je, tudi po kakšnem neuspelem kuhanju, naučil prijatelj, ki dela v gostinstvu.

Foto: Okusi morje 2

Recept:

Potrebujemo 1 kg pidočev, ki jih dobro očistimo. Damo jih v večji lonec na štedilniku, ne prelijemo jih z vodo, pač pa zalijemo z 1 dl ali 1,5 dl belega vina.

V drugi posodi na oljčnem olju prepražimo pet strokov drobno sesekljanega česna.
Ko se pidoči odprejo, so kuhani.

Takrat njihovo tekočino zlijemo na prepraženi česen, nato zelo počasi dodajamo krušne drobtine, da se ne zgostijo in ne nabreknejo prehitro.

Dodamo še sesekljani petrešilj, to omako prelijemo čez pidoče in rahlo premešamo.

"S takim receptom boste lahko rekli, da ste jedli dobre pidoče," pravi Peter Ventin.

Dober tek vam želimo!

Pogovor s Petrom Ventinom je pripravila Nataša Benčič

Zadnji prispevki