Trenutno se predvaja:
15. oktober 2020 ob 12:55 Zgodbe

Tudi slepim in slabovidnim je druženje ob umetnosti pomembno

V studiu Hendrix so nas obiskali člani Pevske skupine slepih iz Medobčinskega društva slepih in slabovidnih v Kopru.
 Člani Pevske skupine slepih iz Medobčinskega društva slepih in slabovidnih v Kopru so nam približali svoj svet. Tudi skozi glasbo. Foto: Radio Koper
Člani Pevske skupine slepih iz Medobčinskega društva slepih in slabovidnih v Kopru so nam približali svoj svet. Tudi skozi glasbo. Foto: Radio Koper

Slepi in slabovidni vsak drugi četrtek v mesecu oktobru po vsem svetu obeležujejo svetovni dan vida, 15. oktobra pa praznujejo mednarodni dan bele palice. Ob tej priložnosti so nas v studiu Hendrix obiskali člani Pevske skupine slepih iz Medobčinskega društva slepih in slabovidnih v Kopru. Pevsko skupino vodi saksofonist in zborovodja Rok Tomšič, na kitaro pa spremlja Klemen Domjo.

Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih (MDSS) Koper je pred dvema letoma praznovalo svojo 70-letnico. Danes je MDSS Koper sodobna invalidska organizacija, ki ima status društva in deluje v javnem interesu, pa tudi status invalidske organizacije, ki izvaja posebne socialne programe za slepe in slabovidne. Javnosti so pred časom predstavili obnovljene prostore z atrijem v pritličju in novo, šesto, bivalno enoto v prvem nadstropju. Medobčinsko društvo ima 350 članov iz enajstih občin Obalno-kraške regije. V zadnjih 17 letih so v bivalnih enotah kar nekaj svojih članov usposobili za samostojno življenje.

Članica društva in vokalno-instrumentalne skupine, Nevenka Ivančič Ninković, je predstavila skupino in povedala, da imajo vaje enkrat tedensko v društvenih prostorih: "Zelo lepo je, da skupaj pojemo in se družimo. Druženje ob umetnosti je pomembno! Predvsem pa ohranjamo pesmi, ki bi sicer potonile v pozabo."

Meri Bogataj je predstavila svojo zgodbo. Oslepela je namreč šele pred nekaj leti. Je najnovejša in najstarejša članica zbora, sicer pa tudi ponosna mama, nona in pranona. Povedala je, da so resda v skupini in društvu ljudje, ki imajo svoje značaje, da pa imajo prav vsi odprte dlani in odprto srce.

Obisk članov Pevske skupine slepih iz društva MDSS Koper

Janja Lešnik


Zadnji prispevki