Trenutno se predvaja:
1. april 2019 ob 13:17 Zgodbe

Urša Žorž: "Če uspemo v Sloveniji, lahko uspemo tudi drugje!"

Po skoraj dveh desetletjih v korporaciji se je pred devetimi leti podala na samostojno podjetniško pot. Odločitve ni nikoli obžalovala.

29. marec je v ZDA dan, ko se spomnijo samostojnih podjetnic, ki so mame. Dve vlogi, ki nista vselej enostavno združljivi. Čeprav tega dneva pri nas ne obeležujemo, pa smo zaradi materinskega dne v zadnjem marčevskem tednu več govorili o ženskah in v petkov Dopoldan in pol povabili Uršo Žorž. Gre za samostojno podjetnico, ki je organizatorka dogodkov, mentorica, poslovna svetovalka in strastna predavateljica, obenem pa tudi mama izjemno nadarjenega mladega kuharja. Za pogovor na Radiu Koper se je pripeljala iz Ljubljane, kjer živi zadnjih pet let, sicer pa je večji del življenja preživela v Novi Gorici.

Nekje so jo opisali z naslednjimi besedami: "Podjetnica z dušo in srcem. Tista, ki za vas vse 'poštima', medtem ko vi mirno spite." Organizirala je že več kot 100 dogodkov, vodila je celo volilni štab enega izmed kandidatov za predsednika RS. Podjetništvo zanjo pomeni nenehno razmišljanje in aktivno delovanje in predlaga, da se ljudje z idejami in željami ne omejujejo - ne v srcu ne v realnosti.

V zadnjih letih je veliko žensk stopilo na podjetniško pot. Nekatere zato, ker so svoj hobi spremenile v posel zaradi neuspešnega iskanja službe; druge, ker je njihov hobi prerastel v uspešen posel; tretje zaradi novih izzivov; četrte, ker so videle priložnost preko raznih razpisov in subvencij. To je prineslo nov veter v podjetništvo. Urša Žorž spodbuja žensko podjetništvo, kot opaža, so se od leta 2013, ko je s tem začela, ženske okrepile, z vsemi spodbudami, izobraževanji, možnostmi, ki jih imajo na voljo, več si upajo ... In kaj naj naj ženske podjetnice negujejo? "Podjetništvo moraš začutiti, moraš ga imeti rad! Treba je poiskati nekaj, kar nam je res všeč. Uspeh ne pride čez noč, treba je verjeti vase, obenem pa vedeti, kdaj je treba zaviti levo ali desno, če ne gre vse tako kot smo si zamislile."

Kakšen pomen Urša pripisuje podpori, kakšno knjigo bo izdala v aprilu in ali kakšni so njeni uporabni nasveti za mame podjetnice, lahko izveste ob poslušanju pogovora na zgornji povezavi.

Anita Urbančič


Zadnji prispevki