Trenutno se predvaja:
26. marec 2021 ob 13:28 Zgodbe

Uspehi kraškega tolkalca v burnem covidnem letu

23-letni tolkalec Jani Leban, večkratni zmagovalec različnih tekmovanj, nadaljuje uspešno mladostno kariero v nemškem simfoničnem orkestru Bad Reichenhaller Philharmoniker. Hkrati bo svoje znanje nadgrajeval tudi na Dunaju.  
Foto: Osebni arhiv
Foto: Osebni arhiv

Jani Leban, doma iz Lipe na Krasu, nekdanji učenec Glasbene šole Sežana v podružnici Komen in Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, dolgoletni član Pihalnega orkestra Komen, je pred štirimi leti nadaljeval študij na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju. Septembra leta 2020 je tam uspešno opravil tudi malo diplomo. V želji po nadaljevanju svoje kariere v nemškem glasbenem prostoru, se je prijavil na avdicijo za solo timpanista orkestra v kraju Bad Reichenhall, v enem izmed najbolj znanih zdravilišč v južnem delu Bavarske. Med več kot 120 prijavljenimi kandidati je komisija izbrala 30 glasbenikov. V zadnjem krogu je zmagovalec postal kraški mojster tolkal, ki je še pred leti sicer sanjal, da bo nekoč igral s slovitimi Dunajskimi filharmoniki: "Ja, to so bile velike sanje. A hkrati sem vedno želel, da bi igral v nekem profesionalnem orkestru, in mislim, da je ta bavarski orkester lahko odličen začetek, saj sem na tak način vstopil na nemški glasbeni trg. Doslej sem bil namreč osredotočen le na avstrijsko glasbeno sceno. In pozicija solo timpanista v orkestru je največ, kar si kot tolkalec lahko želiš, saj je to v bistvu drugi dirigent v orkestru. Zato sem zelo vesel, da mi je to uspelo."

Glasbeni abonma
Posnetku pogovora z Janijem Lebanom in njegovim izvedbam nekaterih skladb lahko prisluhnete v oddaji Glasbeni abonma, ki je bila na sporedu 18. marca 2021 ob 20.00 in je lahko najdete na spletni strani www.rtvslo.si. V iskalnik zavihka RTV 4D vpišete naslov oddaje Glasbeni abonma, 18. 3. 2021.

Bavarsko mestece pa je kraškega glasbenika privabilo tudi zaradi naravnih lepot in bližine tako Dunaja kot Slovenije. Z orkestrom je že nastopil, seveda ne pred občinstvom, ampak na koncertih, ki jih snemajo za svoje abonente ali za tamkajšnji radio: "Če nam, glasbenikom, vzamejo koncerte, nimamo več ničesar. Ne vemo, zakaj bi vadili, kakšen cilj bi si postavili, kaj bi v resnici počeli. V tem obdobju, ko ne moremo izvajati koncertov pred občinstvom, imam tu vsaj možnost, da igram, ker snemamo video in avdio koncerte, ki jih nato organizator na različne načine posreduje publiki."

Jani Leban je eden najmlajših članov orkestra Bad Reichenhaller Philharmoniker: "Ja, sem kar vidno najmlajši. Sicer pa je vzdušje v orkestru zelo prijetno, saj so vsi prijazni in vedno pripravljeni pomagati. To sicer ni zelo številčen sestav, saj je v njem 50 glasbenikov, ki enkrat tedensko izvedejo filharmonični koncert, enkrat mesečno abonmajski koncert, med tednom pa pripravi veliko komornih koncertov in koncertov želja, v originalu Konzert der Wünsche."
Kraški tolkalec je v novem okolju dobil tudi že priložnost poučevanja v tamkajšnji godbi na pihala, a njegova kariera se zelo verjetno ne bo ustavila v tem bavarskem mestecu: "Zelo težko že sedaj načrtujem svojo prihodnost. Vsekakor bi rad v tem in naslednjem letu zaključil še magisterij koncertne smeri tolkal in dodiplomski študij iz pedagogike na Univerzi na Dunaju, potem pa bomo videli, kam me bo pot vodila naprej. Vsekakor pa je mesto solo timpanista v tem orkestru odličen začetek."

Tatjana Gregorič


Zadnji prispevki