Trenutno se predvaja:
3. april 2021 ob 13:03 Zgodbe

V Benetke v prihodnje samo z rezervacijo in vstopnino?

Benečani so kljub pandemiji, zaradi katere so na tleh, optimistični. Letos obeležujejo 1600 let ustanovitve Benetk, načrtujejo pa tudi izvedbo navtičnega sejma, arhitekturnega bienala in filmskega festivala.
Na Trgu Sv. Marka vlada nepojemljiv mir. Foto: TV Koper-Capodistria/Špela Lenardič
Na Trgu Sv. Marka vlada nepojemljiv mir. Foto: TV Koper-Capodistria/Špela Lenardič

Benetke, ki so eno od turistično najbolj obleganih mest na svetu, so v letu pandemije izgubile 90 odstotkov prihodka. Na kolenih so vsi členi turistične verige: od hotelirjev, restavracij in trgovcev do gondoljerjev, pristaniških delavcev in letališča. Zgodovinska mesta, kot so Firence, Rim in Benetke, od države pričakujejo posebno pomoč za izhod iz krize, v mestu na morju pa si želijo tudi več avtonomije pri upravljanju turizma.

Mesto, ki ga je letno obiskalo več kot 23 milijonov ljudi, danes sameva. Med redkimi mimoidočimi je, poleg domačinov, še nekaj študentov in peščica turistov. Kavarne, restavracije in trgovine so zaprte, pa ne le zaradi omejitev v času pandemije. Stroški so previsoki, ljudi pa premalo, pove lastnik kavarne in predsednik združenja Trg Sv. Marka, ki povezuje 150 podjetnikov, Claudio Vernier: "30 odstotkov naših članov je zaprlo dejavnost. Nekaterim se obratovanje ni izplačalo, drugi so bili prisiljeni v stečaj. Trenutno je več kot 40 odstotkov podjetij zaprtih."

Sicer pa vidi, da imajo Benetke izjemno priložnost: "Postali smo državni primer negativnih posledic masovnega turizma. Danes lahko začnemo znova. Benetke so čudovito mesto, v katerem je lepo živeti. Turiste lahko pritegnejo s tem, kar so, s svojo tišino, s sprehodi. V resnici so zelo sodobno mesto. Od tod moramo začrtati njegovo prihodnost."

Foto: TV Koper-Capodistria/Špela Lenardič

Evropejci v Benetkah predstavljajo manj kot tretjino turistov. Z zaprtjem muzejev, razstavišč in kulturnih znamenitosti v mestu ni niti dnevnih obiskovalcev ali delovnih migrantov.

Kaj so Špeli povedali tisti redki, ki jih je srečala?

"Pogled na mesto je vse prej kot lep. Vajeni smo veliko bolj živahnega mesta. Kljub temu skušamo izkoristiti, kar nam je dano in narediti največ, kar lahko."

"Zdi se, kot bi bili v drugi dimenziji. Prihajam iz Rima, kjer vidim veliko turistov, zato mi je žal, da je tu podoba tako prazna. A kot študentka uživam v takih Benetkah."

"Lahko bi rekel, da se tu rešijo le še manjše trgovine iz soseske, kjer lahko kupimo hrano ali oblačila, a tudi te zdaj že zapirajo."

Pandemija in gospodarska kriza sta za Benečane priložnost za razmislek o drugačni prihodnosti. Vlado so zaprosili, da jih pooblasti za upravljanje turističnega obiska. To pomeni, da bi nadzirali prihod obiskovalcev. V trenutku, ko bi bilo mesto nasičeno s turisti, bi ga zaprli. Želijo si namreč, da bi obisk Benetk v prihodnje rezervirali.

Za leto 2022 napovedujejo tudi nekakšno vstopnino za dnevne obiskovalce.

Anita Urbančič

Kaj načrtujejo Benetke na področju turizma v prihodnje, nam je povedala Špela Lenardič

Zadnji prispevki