Trenutno se predvaja:
16. oktober 2020 ob 09:38 Zgodbe

V Budanjah je ustvarila rajski vrt

Marija Trošt je ljubiteljska vrtnarka, ki si je na svojem domu v Budanjah ustvarila rajski vrt. Med vrtnicami, grmički, travami in drugim cvetjem preživi skoraj ves svoj prosti čas.
Ob cesti, ki vodi v osrčje vasi Budanje, tik ob potoku Šumljak, stoji pritlična hiša, ki jo obdaja bujen vrt. Malce romantičen, malce divji, ga opiše lastnica Marija Trošt. Ljubiteljska vrtnarka pravi, da jo ta strast spremlja od malih nog. Foto: Osebni arhiv
Ob cesti, ki vodi v osrčje vasi Budanje, tik ob potoku Šumljak, stoji pritlična hiša, ki jo obdaja bujen vrt. Malce romantičen, malce divji, ga opiše lastnica Marija Trošt. Ljubiteljska vrtnarka pravi, da jo ta strast spremlja od malih nog. Foto: Osebni arhiv

"Že zelo majhna sem cel čas nekaj nabirala in sadila. Dokler sem bila pri starših, sem jaz obdelovala vrt in na njem ni bilo dovolj prostora za vse rože, ki sem jih nasadila. To se je kar stopnjevalo, tudi v bloku. Prav pred kratkim mi je nekdanja soseda rekla: 'Odkar te ni na Ribniku so balkoni tako pusti, prej smo vsi tekmovali s teboj.' Potem ko sem končno prišla do tega prostorčka, sicer majhne parcele okoli hiše, je pač moja žilica po oblikovanju prišla do izraza. Tu sem si lahko privoščila."

V Budanje, sicer njeno rojstno vas, se je preselila leta 2003 in postavila montažno hišo. Ampak pomembnejše kot omare v hiši je bila zanjo trava. A še pred polaganjem trave je morala nasuti kar precej zemlje, pravi:

"Ogromnih kubikov zemlje. Kjerkoli so kopali temelje, so vozili k meni zemljo. Zemljo sva z nečakom na roke poravnala. Potem sem naročila travnate zvitke. Ker je bilo vse prazno, sem imela samo korita in ogromno cvetočih rož. Vse ostalo počasi z leti dodajaš."

V tem času vrt barvajo predvsem cvetovi jesenskih aster, dalij, hermelik in anemon, najbolj bujno in dišeče pa je maja, ko cvetijo vrtnice.

"Zame je vrt vrt, kjer so vrtnice. Vrtnica je zame najlepša roža. Večino vrtnic sem zasadila leto po vselitvi. Naredila sem načrt, vrtnar mi je dal katalog vrtnic in jaz sem izbirala. Vrtnica je morala dišati, morala je biti zelo odporna in skladna z zamislimi, ki sem si jih naredila v glavi. Za vsako vrtnico sem določila prostor, kjer bo rasla in v glavi sem videla, kako bo, ko bo dovolj zraslo, da se bom lahko malce izživljala."

Foto: Osebni arhiv

Barve se v vrtu prelivajo. "Če bi imela več prostora, bi imela najmanj sedem sob in vsaka bi imela nek prehod. Ker pa je tu vse v miniaturi, je tu vse prilagojeno. Na vhodu se začnejo roza odtenki, ki se potem prelivajo z vijolično. Vmes so zeleni pasovi, potem je siv pas, en delček je rezerviran za rumeno, oranžno in zraven obvezno modra in vijolična. Potem polno trav, seveda tudi trave so belo-zelene, temno rjave, rdeče, bele lisaste. Tudi trave morajo biti, ker dajejo zasaditvi mehkobo." Na barvno skladnost je zelo pozorna, zato ima Marija Trošt na svojem domu v Budanjah poseben kotiček za gojenje.

"Dokler ne vidim, kako bo zares cvetelo, ne posadim. Jaz ne prekopavam. Ker ni dobro za rastline. Lahko odkoplješ trajnice, zato da dobijo druge zrak in pa še koga razveseliš zraven. Iz mojega vrta gredo celi prtljažniki rastlin stran. Meni je to noro. Ljudje ne dajo. Zakaj ne? Ker nočejo, da bi imeli drugi enake rastline kot ti. Mene to sploh ne moti. Kdorkoli lahko pride. Odkopljem in pelji. Imam pa tudi toliko posajenih rastlin, da se zmeraj kaj dobi. Tudi pošljem kdaj, ampak lažje mi je, če pridejo sem, da vidijo, kaj jim je všeč. Bolj kot koplješ, razdajaš, bolj lepo raste. To je vsa filozofija."

Foto: Osebni arhiv

Če je doma, je Troštova na vrtu. "Jaz delam to s strastjo, z nekim žarom. V tem uživam. Me ne boli ne hrbet ne noga ne roka, nič. Velikokrat je dobro, da se noč spusti. Če sem doma, sem zunaj. Moj Luka reče 'ali te ni ali pa si v grmovju'."

Njen vrt privablja obiskovalce z vseh koncev Slovenije. "Tudi v večjih skupinah se najavljajo. Včasih se kar na vratih pojavijo, veliko pa je tudi teh, ki se prek portalov izmenjujemo komentarje in fotografije. Je zanimivo, ko rečejo 'vaš vrt tako z veseljem pogledam'. In rečem 'pa pridite v živo, v živo je lepše'."

Karin Zorn Čebokli

Marija Trošt je ustvarila svoj rajski vrt

Zadnji prispevki