Trenutno se predvaja:
20. februar 2020 ob 12:51 Zgodbe

V gore je pozimi nevarno hoditi sam

V Sloveniji imamo 17 postaj gorskih reševalnih služb. Med njimi je tudi tolminska, v kateri so lani so zabeležili kar 88 intervencij, letos so jih imeli že sedem.
Reševanje planinke na pobočju Krna. Foto: Simon Čopi/Gorska reševalna služba Tolmin
Reševanje planinke na pobočju Krna. Foto: Simon Čopi/Gorska reševalna služba Tolmin

V pretekli poletni sezoni so v Posočju zabeležili skoraj milijon nočitev. Veliko turistov obisk med drugim izkoristi tudi za pohodništvo. Območje ponuja veliko poti, od lažjih do zahtevnejših. V Gorsko reševalni službi Tolmin pa opozarjajo, da je treba obisk gora prilagoditi svojemu znanju in poznavanju razmer v gorah. Če se že odločimo za obisk gora pozimi, načelnik Gorsko reševalne službe Tolmin Metod Fon priporoča: "Pozimi je potrebna celotna planinska zimska oprema, prave dereze, cepin, čelada.« Svetuje tudi topla oblačila, saj se lahko vreme zelo hitro spremeni, topla oblačila pa lahko vsaj malo zavarujejo pred mrazom. Predvsem pa je pomembno, da si za pohod izberemo pravi čas, da nas ne prehiti noč." Fon še dodaja, da je poznavanje gora pozimi še bolj pomembno kot poleti.

Več dela imajo poleti, a tudi pozimi ne mirujejo
V tolminski gorski reševalni službi večinoma posredujejo pri gorskih nesrečah, ki jih je več v poletnih mesecih, ko je v Posočju tudi več turistov. Vendar je treba tudi pozimi biti pripravljen na razmere v gorah, pomembna je tudi ustrezna oprema.

Pohodniki se lahko pred obiskom gora udeležijo tudi tečajev. Vsako planinsko društvo organizira pohodniške tečaje, alpinistični odseki pripravljajo tečaje za tiste, ki jih zanima alpinizem oziroma zahtevnejša hoja v gore. Če pohodnik ni izkušen, je dobro, da se v gore odpravi še s kom, saj je pozimi nevarno hoditi sam. Fon: "Lahko se ti zgodi minimalna nesreča in je lahko usodna, ker si ne moreš pomagati. Nizke temperature še pripomorejo k temu, da se lahko obisk gora konča usodno."

Bivši načelnik tolminske službe Žarko Trušnovec pa na prehodu v poletne mesece opozarja: "Zdrsi se v zgodnjem poletju dogajajo predvsem na snežiščih." Sneg pa bo na severnih straneh gora vztrajal do poletja.

V Gorsko reševalni službi Tolmin še dodajajo, da je pri njihovem delu pomembna tudi preventiva. Zato so že pred leti v šole in vrtce vpeljali izobraževanja, kjer otrokom predstavijo službo, prikažejo, kako potekajo reševanja in učijo pravilnega obnašanja v gorah. Oba sogovornika še poudarjata, da je treba ravno najmlajše vzgajati tako, da bodo v primeru nesreče znali priskočiti na pomoč.

Meta Škvarč

Radio Koper svetuje: Gorništvo pozimi in zgodaj spomladi

Zadnji prispevki