Trenutno se predvaja:
26. februar 2021 ob 13:00 Zgodbe

V Sloveniji imamo prvo mačjo svetovalnico

O mački in njenem obnašanju se je Loredana Vergan pogovarjala s terapevtko mačjega vedenja Pšenico Kovačič.
Mačka Foto: BoBo
Mačka Foto: BoBo

Diplomirana slikarka in oblikovalka Pšenica Kovačič je ustanovila Minami Kat, prvo mačjo svetovalnico v Sloveniji. S prostovoljnim delom, v različnih zavetiščih in zavodih za dobrobit živali, si je nabrala veliko izkušenj. Delala je tudi na projektu prostoživečih mačk v Ljubljani, kjer je ugotovila, da ljudem primanjkuje znanja o mačjih čustvih in njihovem vedenju. Brskala je po knjigah in strokovni literaturi in prebrala veliko zanimivih člankov o vedenju mačk in drugih živalih. Obiskovala je mednarodna izobraževanja na temo kognitivnih in vedenjskih značilnosti psov in mačk. Z izobraževanjem še nadaljuje.

Pred nabavo mačke razmislite, ali ji lahko nudite pogoje, s katerimi boste zadostili njeni naravi. Foto: Loredana Vergan

Pšenica Kovačič o mačkah pravi: "Mačke so v mnogih primerih učlivejše od psov. Svoje zadovoljstvo izražajo s predenjem. Predenje pa ne pomeni nujno ugodje, saj mačka prede z različnimi motivi in v različnih situacijah. Tudi v čustvenih in zdravstvenih stanjih. Lahko prede v pozitivnih in prijetnih razpoloženjih. Eden izmed takih primerov je motiv povpraševanja po hrani. Družabni motivi pomenijo naklonjenost. Pri negativnih stanjih in situacijah je predenje znak stresa. Take situacije so lahko obisk pri veterinarju, kotitev ali umiranje. Funkcija predenja je samopomiritvena in samozdravilna."

Kako mački prijazno preprečimo plezanje po zavesah ali brušenje krempljev po kavču? Ali sodi mleko v mačjo prehrano? Na ta in druga vprašanja odgovarja Pšenica v spodnjem posnetku.

Živalski blues je na sporedu vsako sredo ob 10. uriZadnji prispevki