Trenutno se predvaja:
9. april 2020 ob 16:39 Zgodbe

Velika nagrada prestižnega tekmovanja Crescendo tudi Alešu Lavrenčiču

21-letni violinist Aleš Lavrenčič iz Doberdoba je na mednarodnem tekmovanju v New Yorku osvojil žirijo in se kot edini evropski glasbenik uvrstil v ožji izbor absolutnih zmagovalcev.
Sredi februarja je nastopil na finalnem tekmovanju v sloviti dvorani Carnegie Hall. Foto: Aleš Lavrenčič /Osebni arhiv
Sredi februarja je nastopil na finalnem tekmovanju v sloviti dvorani Carnegie Hall. Foto: Aleš Lavrenčič /Osebni arhiv

Aleš, ki izhaja iz znane glasbene družine, je že kot eden najuspešnejših gojencev Slovenskega centra za glasbeno vzgojo Emil Komel Gorica prejemal številne najvišje nagrade na tekmovanjih. Šolanje je nadaljeval na Konservatoriju Jacopo Tomadini v Vidmu, ki ga je uspešno tudi zaključil. Julija lani so ga sprejeli na Visoko šolo za glasbo in gledališče v Münchnu, kjer naj bi prav v čem času začel obiskovati lekcije koncertnega mojstra bavarske opere Markusa Wolfa.

Neprijetno obdobje epidemije koronavirusa je tudi mlademu doberdobskemu violinistu prekrižalo načrte, a je hkrati prav v tem času prejel iz New Yorka razveseljivo novico, da je eden od desetih najboljših, ki so se potegovali za mednarodno tekmovanje Crescendo. To je namreč trajalo več mesecev, najprej kot predtekmovanje v raznih državah, finalni del tekmovanja pa je potekal v živo v New Yorku.

"V dneh avdicije v Italiji sem bil z orkestrom opernega gledališča Verdi na turneji na Japonskem, zato sem se žiriji predstavil z video posnetkom. Očitno sem jo navdušil, saj so me izbrali za finalno fazo v živo v New Yorku, ki pa je bila zelo intenzivna, saj je bilo zelo veliko tekmovalcev različnih starosti v različnih disciplinah in kategorijah," je povedal Aleš.

S svojo igro je prepričal tudi v finalu, saj se je uvrstil med deset najboljših, ki so prejeli Veliko nagrado tekmovanja. Izjemen tekmovalni uspeh je nagradila tudi priložnost koncertiranja v eni od najprestižnejših koncertnih dvoran na svetu: "V Carnegie Hall-u sem nastopil prvega februarja in priznati moram, da je to resnično dvorana z idealno akustiko. Na odru se počutiš udobno, zvok je bogat, ton je lep, ima pravo barvo in vse to lahko sliši tudi publika v dvorani. Dvorana je bila polna, občinstvo je bilo navdušeno, kar je bila zame seveda še dodatna motivacija," je še dodal mladi doberdobski violinist in ob tem izpostavil tudi privilegij, da se je lahko pred žirijo predstavil z izvrstnim filipinskim pianistom Carlosom Avilo, sicer profesorjem za komorno igro na prestižni šoli Juilliard School. Tekmovanje Crescendo absolutnim nagrajencem prinese denarno nagrado in študijsko izmenjavo, a bolj kot slednje Aleša navdušuje dejstvo, da žirija prav vsakemu tekmovalcu napiše zelo konstruktivno in koristno oceno.

Aleš naj bi po vrnitvi iz ZDA odpotoval na študij v München, a je zaradi izrednih razmer že več kot 30 dni v varnem zavetju svojega doma v Doberdobu: "Trenutne razmere so težke, a sam imam vendar srečo, ker živim na vasi, kjer občutimo manj pritiska ob veliki kontroli gibanja. Lahko se sprostim na zraku in končno sem lahko tudi več časa s svojo družino, ker smo sicer razpeti na različne dejavnosti in različne lokacije."

Tatjana Gregorič


Zadnji prispevki