Trenutno se predvaja:
6. avgust 2020 ob 09:58 Zgodbe

Veseli, da so del Michelinove družine

Zvezdi prah po podelitvi Mihelinovih zvezdic in ostalih nagrad se še ni povsem polegel. Tudi na našem radiu ne. Še do konca avgusta bomo v posebni rubriki gostili vse primorske kuharske mojstre in restavracije, ki so se uvrstili v Michelinov vodnik.
Ekipa restavracije Calypso s kuharskim mojstrom Daliborjem Janačkovićem (v prvi vrsti tretji z leve). Foto: Osebni arhiv/Restavracija Calypso
Ekipa restavracije Calypso s kuharskim mojstrom Daliborjem Janačkovićem (v prvi vrsti tretji z leve). Foto: Osebni arhiv/Restavracija Calypso

Tokrat smo stran v vodniku obrnili na dva novogoriška mojstra. V restavraciji Calypso v Perli smo obiskali Daliborja Janačkovića, v Pikol Lake Villageu pa Tadeja Gašparina. Oba novogoriška kuharska mojstra sta se v biblijo svetovne kulinarike uvrstila z nagrado Michelinov krožnik. In kaj se znajde na takem krožniku? Sveže surovine, iz katerih kuharski mojstri skrbno pripravijo dober obrok. Taki krožniki se najdejo tudi v Hotelu Perla oziroma njegovi hotelski restavraciji Calypso, ki jo vodi Dalibor Janačković: "Pri nas so sveže sestavine zelo pomembne. Zakaj bi prodajal neko orado, brancina, če lahko ponudim gostu našo lokalno, soško postrv, narejeno na moderen način." Michelin je dober motiv, da mlade navdušijo nad kuharskim poklicem, je še prepričan Janačković. Uvrstitev v vodnik bodo zato izkoristili tudi za promocijo kuharskega poklica med mladim.

Poleg kulinarike v Pikol Lake Village stavijo tudi na ambient. Foto: Radio Koper/Meta Škvarč

Od hotelske restavracije Calypso pa v Pikol Lake Village. In še preden se tam prepustite kuharskemu mojstru Tadeju Gašparinu, ki bo poskrbel za vaše brbončice, vas bo očaral videz lesene brunarice in jezera z lokvanji. V Pikolu poleg kulinarike stavijo tudi na ambient. "Pikol ima čar, da je tri minute ven iz mesta. Ko se pripelješ čez mostiček, prideš v nek svet, ki je popolnoma drugačen od ostalega." V Pikolu sicer stavijo na domačnost, na osnovne recepte, ki jih pripravijo na moderen, eleganten način, ki sodi v sodoben čas. Vsaka jed pa ima pri njih tudi svojo zgodbo, še dodaja Gašparin.

Tokrat smo stran v vodniku obrnili na dva novogoriška mojstra.

Meta Škvarč


Zadnji prispevki