Trenutno se predvaja:
3. april 2020 ob 13:21 Zgodbe

Vsa cepljenja so prestavili za en mesec!

Veterinarska zbornica Slovenije je z namenom zaščite delavcev v veterinarski stroki in uporabnikov njihovih storitev prilagodila veterinarske storitve. O tem smo se pogovorili z veterinarjem in direktorjem Veterinarske ambulante Tolmin, Antonom Kendo.
Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

Kako ste organizirali delo?
Že od 16. marca delamo po štiri ure, dve delavki z otroki pa sta ostali doma. Dobili smo tudi priporočila zbornice, da ne izvajamo nobenega nenujnega posega, torej umetnega osemenjevanja, sterilizacije, kastracije, pregledov za brejost …

Kako skrbite za preventivo?
Delo smo organizirali tako, da so vrata zaprta in vsaka stranka pozvoni. Če gre zgolj za izdajo zdravil, s strankami komuniciramo prek okenca, če gre za sprejeme živali na zdravljenje, pa sprejmemo po eno stranko, vsakemu obisku ambulante sledi razkuževanje. Soočamo se s pritiski, češ, naj delamo kot prej, mi pa se zavedamo pomena, da ostanemo zdravi, saj bomo morali v primeru okužbe ambulanto zapreti.

Ali stranke prihajajo z maskami?
Dnevno imamo namreč opravka z 20 – 30 strankami. V glavnem ne, ampak počasi jim postaja jasno, kako resna je situacija.

Pa imate dovolj zaščitne opreme?
Razkužil imamo sorazmerno dovolj. Problem so maske. Civilna zaščita je na nas pozabila, tako da si zaenkrat pomagamo sami, nekaj nam je poslala zbornica …

Kateri so najnujnejši primeri?
Najtežje je prek telefona presoditi, ali je primer nujen ali ne. Če stranka pove, da je žival bolna, se dogovorimo za ogled na domu ali obisk ambulante.

Kaj pa cepljenje proti steklini?
Vsa cepljenja so zaenkrat na državni ravni prestavljena za en mesec.

So lahko naši hišni ljubljenčki tudi prenašalci virusa covid-19?
Verjetno, preiskave in raziskave so sicer še v teku.

Je dobro razkuževati psom tačke?
Osebno mislim, da to ni potrebno. Najpomembnejše je, da zagotovimo primerno prehrano in okolje. Sicer pa, če bi se kdo vseeno odločil za razkuževanje tačk: vsa ta razkužila odstranjujejo zaščitno plast, zato bi po razkuževanju morali nanesti še kakšna mazila oziroma kreme.

Kaj pa božanje tujih psov?
Bodimo previdni, preprečujmo druženje, saj bo v nasprotnem primeru možnost za okužbe večja – če se družijo psi, se najpogosteje tudi ljudje.

Loredana Vergan


Zadnji prispevki