Trenutno se predvaja:
25. januar 2021 ob 10:58 Zgodbe

Vsak Tomosov motor ima svojo unikatno zgodbo

Skoraj vsak človek ima kakšen hobi, nekateri prerastejo v pravo strast, ki zahteva veliko prostega časa, nemalokrat tudi denarja. Slednje velja predvsem za zbiratelje in tiste, ki se lotevajo obnove starih predmetov, strojev in vozil.
Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

Na Primorskem je veliko ljubiteljev Tomosovih motorjev, mnogi izmed njih se združujejo v istoimenskih klubih in društvih, številni imajo v garažah zavidanja vredne zbirke lično obnovljenih legendarnih štirk in drugih modelov iz nekdanje koprske tovarne. Eden izmed njih je Rajko Černigoj iz Ajdovščine, ki ga je obiskal Sandi Škvarč. Rajko motorje obnavlja skupaj z bratom Nejcem in očetom Dušanom.

Foto: Radio Koper

Je še veliko motorjev zapuščenih, kje na podstrešjih, garažah?

"Verjetno, da tega je še polno, marsikdo niti noče prodati, ker je to dragocen spomin. Včasih je res imela motor skoraj vsaka hiša. Je pa škoda, da kdaj kakšen motor kar zgnije ali pa ga dobi kakšen mladenič, ki ga predela v motokros motor (smeh)."

Koliko časa potrebujete, da ga spravite v pogon?

"To je moj hobi, tako da zna trajati kar nekaj časa, ker delam po službi, po urah. Kakšne tri mesece traja, da je motor narejen na novo."

Za koliko se poveča vrednost motorja, ko je obnovljen?

"Odvisno od človeka, koliko ga ceni. Da se ga obnovi za prav, je zagotvo potreben kakšen tisočak. Za tako ceno ga je pa potem težko prodati!"

Rajko Černigoj obnavlja Tomosove motorje

Zadnji prispevki