Trenutno se predvaja:
31. januar 2019 ob 16:40 Zgodbe

Z Nino Kapelj pet let po katastrofalnem žledu: Najbolj se spominjam teme

Pred petimi leti je večji del Slovenije objel ledeni oklep. 30. januarja 2014 je začelo žlediti na Postojnskem in Pivškem.

Pogovarjali smo se z Nino Kapelj, takrat tabornico, danes starešino rodu Kraških viharnikov, ki so v pomoči občanom odigrali pomembno vlogo.

"Tudi mene so včeraj preplavili spomini, prva asociacija, ki jo dobim, je je absolutno tema. Takrat smo ostali brez elektrike in spomin se vedno vrača na večere ob svečah, po drugi strani pa tudi na povezanost, ki se je takrat vzpostavila, želja po pomoči sočloveku," nam je dejala Kapljeva, tudi Osebnost Primorske 2014.

Najdebelejši žled je bil ravno na Postojnskem, a katastrofa je ljudi povezala na dober način.

"Ko se je to zgodilo, smo taborniki prevzeli pobudo in ustanovili krizni center, kjer so potem tudi drugi sodelovali in pomagali ter si delali družbo. Po drugi strani je ta naravna katastrofa povezala našo skupnost tudi za v bodoče, to je bila prelomna točka v naši občini. Od takrat so se stvari na vseh področjih začele spreminjati. Potrebovali smo tako budnico, da se mobilizirajo pozitivne sile."

Žled je poškodoval skoraj polovico slovenskega gozda, vi ste postali pravi obraz akcije Obnovimo slovenske gozdove. Posadili ste 28 tisoč sadik mladih dreves. Kako rastejo vaša drevesa?

"Taborniki živimo z naravo in znamo zanjo tudi poskrbeti in obnova gozdov je bil naš naslednji korak, ki je sledil vsem aktivnostim. Naša drevesa rastejo, vendar jih je treba tudi negovati. Mineva pet let od katastrofe, gozdovi se še vedno sanirajo, še vedno poteka nega, obrezovanje, čiščenje, poleg tega je drevesa napadel še lubadar, gozdarji imajo veliko izzivov. Vendar smo s to posaditvijo naredili velik korak k obnovi."

Celotnemu pogovoru lahko prisluhnete s klikom na zgornjo fotografijo.


Zadnji prispevki