Trenutno se predvaja:
2. junij 2020 ob 12:02 Zgodbe

Z učinkovitimi organizmi v bran pred klopi

Tudi letos so klopi zelo živahni in nevarni za nas in za našega psa. Na tržišču ponujajo najrazličnejšo zaščito proti tem nadležnim krvosesom. Ljudje najraje posegamo po naravnih izdelkih.
Evin izdelek oglavke in povodca za konje. Foto: Osebni arhiv/Maja Lesar
Evin izdelek oglavke in povodca za konje. Foto: Osebni arhiv/Maja Lesar

EM ovratnice proti klopom so narejene iz keramičnih valjčkov. Primerne so za mačke, pse, pa tudi za ljudi. Kako delujejo? Keramika oddaja dolge infrardeče valove, najdaljše v svetlobnem spektru. Ta valovna dolžina je združljiva z živalskim in človeškim tkivom. Tri centimetre globoko prodrejo v tkivo in razvijejo svoje pozitivne lastnosti. Infrardeči valovi razbijejo skupke rdečih krvnih teles in tako pospešijo prekrvavitev. Dolgi infrardeči žarki delujejo tako površinko kot globinsko. Tako telo odganja klope, da se nanj ne prisesajo. EM keramiko pripravijo s fermentiranjem posebne gline s približno 80 različnimi mikroorganizmi, ki jo nato pečejo. Sivi organizmi se pečejo pri temperaturi 1200 stopinj Celzija. Med pečenjem se struktura gline spremeni in v svojo matrico ujame učinkovite mikroorganizme, ki obdržijo svoje lastnosti.

Z nošenjem EM ovratnice postanejo mnogi hišni ljubljenčki bolj umirjeni, predvsem pa bolj varni pred klopi. "Ta ovratnica nima stranskih učinkov. Primerna je tudi za občutljive pse in pse z alergijami. Seveda pa, tako kot pri vseh ostalih protiklopnih izdelkih, ni stoprocentnega sredstva, saj so tudi klopi prilagodljivi. Po vsakem sprehodu je še zmeraj priporočljivo pregledovanje. Psa in nas samih," pove Eva Žitnik, ki take ovratnice izdeluje. Celotnemu pogovoru prisluhnite s klikom na posnetek.

Loredana Vergan

Gibanje v naravi je skoraj nujno, če želimo obdržati telo v dobri formi, predvsem glede imunskega sistema, saj ga na zraku le še krepimo. Pri tem pa ne smemo pozabiti na klope, ki prežijo na nas in naše pasje prijatelje. Zaščiti pred klopi je namenjena nedavna oddaja Živalski blues.

Zadnji prispevki