Trenutno se predvaja:
25. marec 2021 ob 11:58 Zgodbe

Začelo se je obdobje alergij

Cvetenje trav in dreves konec zime in v začetku pomladi s seboj prinese tudi alergije. Ljudje smo k njim vse bolj nagnjeni.
Foto: BoBo
Foto: BoBo

Natančni podatki o količini cvetnega prahu v zraku so v sezoni objavljeni na spletni strani Agencije Republike Slovenije za okolje, ki napoved obremenitve sestavi v sodelovanju z Nacionalnim laboratorijem za zdravje, okolje in hrano.

V Primorju v tem trenutku prevladuje cvetni prah cipresovk, obremenitev bo visoka. V zraku so še posamezna zrna leske, kmalu pa bo prisoten še cvetni prah jesena, topola, vrbe, bresta in gabra.

Začelo se je, potrjuje tudi pulmolog Zdravstvenega doma Koper, Branislav Červenjak: "Ja, zdaj se je začelo obdobje alergij. februarja že začne leska. Prva začne cveteti. Do poletja, junija se nato vrstijo alergije na svetni prah, pelode ali se pojavlja seneni nahod."

Sogovorec potrjuje, da smo ljudje alergijam vse bolj podvrženi: "Eno je okolje. Ozračje se segreva, pelodi so bolj prisotni. Zdaj ni tudi nič nenavadnega, da jih veter prinese več sto kilometrov stran. po drugi strani pa je naše telo tisto, ki se spreminja. Odpornost se zmanjšuje."

Med povzročitelji je tudi stres. Poleg kihanja, kašljanja, obremenjenega dihanja, se pogosto tudi vnamejo oči.

"Prvi korak je ugotoviti, na kaj si alergičen. Potem se alergenu izogniti. Če pa se ne da, se poskusi z zdravili."

Pogled v koledar cvetenja ja zelo priročen tudi zato, da si sezonski alergiki pravi čas zagotovijo zdravila. Jemati jih je potrebno začeti predvidoma 14 dni pred začetkom cvetenja rastline, ki povzroča alergijo.

Mateja Brežan

O sezonskih alergijah lahko slišite več v svetovalni oddaji.

O alergijah je tekla beseda v tokratni svetovalni oddaji

Zadnji prispevki