Trenutno se predvaja:
20. maj 2020 ob 12:03 Zgodbe

Začetek poletne sezone na Kaninu v znamenju smuke

Glede na temperature je poletje že skoraj pred vrati. A ne na Kaninu. Ko se z gondolo povzpnemo na dobrih dva tisoč metrov nadmorske višine, se nam odpre drug svet. Na našem najvišjem smučišču je namreč še vedno dobre tri metre naravnega snega.
Začetek poletne sezone na Kaninu je v znamenju smuke. Foto: Radio Koper/Meta Škvarč
Začetek poletne sezone na Kaninu je v znamenju smuke. Foto: Radio Koper/Meta Škvarč

Pretekli teden so na Kaninu ponovno zagnali naprave in s tem začeli poletno sezono, ki pa je še v znamenju smuke. Razmere so za ta letni čas idealne, so nam povedali številni smučarji, ki so na prvi dan poletne sezone obiskali smučišče:

"Super je! Čisto drug občutek, da ne rabiš debele zimske bunde. Lahko se malo sončiš. Moraš pa zjutraj bolj zgodaj priti gor, ker je sneg hitro moker."

"Vreme je ta pravo, sneg je malo bolj moker, ampak treba je izkoristiti do zadnjega. Super je, sploh za ta letni čas."

"Neverjetno je, da se lahko v maju sončimo na Kaninu."

"Celo zimo smo čakali na tole. Smo mislili, da smučišče ne bo več obratovalo, tako da je treba izkoristiti."

Kanin poleti. Foto: Radio Koper/Meta Škvarč

Na Kaninu so sicer na prvi dan poletne sezone zabeležili dobrih 100 smučarjev. Kot so povedali, gre za zgodovinski trenutek, saj poletne sezone še nikoli niso začeli s tako debelo snežno podlago, na kateri bi bilo mogoče tudi smučati. Sicer pa so v letošnji zimski sezoni zabeležili 25 tisoč smučarjev. V. d. direktorja, Manuela Božič Badalič, meni, da bi bila letošnja zimska sezona idealna, če 13. marca ne bi zaprli smučišča. "Kanin bi zagotovo imel eno najlepših sezon v svoji zgodovini." V prihodnjih tednih si obisk obetajo predvsem za vikende. "Tako bi Kanin obratoval tudi v prihodnje. In upam, da bo poletna sezona dolga in lepa," še dodaja Božič Badaličeva.

S ponovnim odprtjem je zadovoljna tudi Občina Bovec, lastnica smučišča. Župan Valter Mlekuž: "Mislim, da je dokaz tega snega tukaj, govorimo o dveh do petih metrih snega sredi maja, v začetku junija, dokaz, kam je treba vlagati." Veseli ga, da sta se odprla tako Kanin kot tudi reka Soča. "A če ne bodo zrahljali ukrepov, potem bomo težko pokrili izpad te sezone," še opozarja pred poletno sezono.

Kanin je na prvi dan poletne sezone obiskalo okrog 100 smučarjev. Foto: Radio Koper/Meta Škvarč

Posebnost letošnje poletne sezone pa je zagotovo tudi ta, da sta snežne razmere za treninge izkoristili tudi vrhunski smučarki Ilka Štuhec in Meta Hrovat. "Glede na vreme, je podlaga malo mehka, ampak za prvi dan po dveh mesecih brez smuči na nogah, razen turnih, moram reči, da je bil idealen dan, tak uvajalen," je o prvem treningu na Kaninu povedala Hrovatova.

Sicer pa bo glede na trenutne razmere smuka mogoča do sredine junija. »Potem pa pričakujemo, da bomo obratovali do pozne jeseni, da bodo vikendi tisti, ki bodo privabili največ gostov,« meni Božič Badaličeva. Na Kaninu bo tako v poletnih mesecih mogoče pohodništvo, kolesarjenje in padalstvo. Odprli bodo tudi ferato in naravoslovno učno pot.

Meta Škvarč


Zadnji prispevki