Trenutno se predvaja:
27. marec 2021 ob 06:00 Zgodbe

Zakon o zaščiti živali bi moral za vedno pretrgati verigo

Pes je po naravi krdelna in zaščitniška žival.  
Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

Ob tragični zgodbi med psom na verigi in deklico, ki se je zaključila s smrtjo, se vrstijo različna razmišljanja. Kinologinja in certificirana specialistka za prevzgojo psov Alenka Klemenčič Holinsky meni: "O samih okoliščinah ne bi govorila, ker jih premalo poznam. Osredotočila bi se na psa, ki je z verigo zelo omejen. Lansko leto smo zaradi covidne situacije vsi prešli v karanteno, prva dva dni nam je bilo še v redu, potem pa smo se naenkrat počutili utesnjene, nismo vedeli kaj bi počeli. Kljub temu, da smo bili še vedno svobodni in smo se lahko sprehajali po naši bližnji okolici in nismo bili omejeni samo na naš dom. Pes, ki je rojen zato, da se giblje, je na verigi zelo omejen pri gibanju, ki ga nujno potrebuje. In to le na nekaj metrov. Iz psihologije psa je to nekaj najhujšega kar se mu lahko zgodi."

Znanstvene raziskave potrjujejo doživljanje in reševanje čustvenih zapletov pri človeku in psu. Človek si med depresijo pomaga z ustreznimi zdravili. Preko pogovorov s psihologom in psihiatrom svoje stanje ozavesti. Le tako se lahko povrne in ponovno vključi v tok normalnega življenja. Prav tako je tudi pes čuteče bitje. Občuti veselje, a tudi žalost, osamljenost in tesnobo. Posledično lahko reagira uničevalno, napadalno in agresivno. Tudi živali lahko lajšamo tesnobne bolečine z zdravili in prevzgojo. Dejstvo pa je, da pes, za razliko od človeka, svojih stisk ne zmore ozavestiti. Torej, kdo lahko živi s takim čustveno neuravnovešenim psom? Le človek, ki ima dovolj kinološkega znanja, da pes ne bo ogrožal njega in okolice.

S klikom na spodnji posnetek boste izvedeli tudi, da nekateri trenerji že prevzgajajo med korono posvojene pse, pa tudi, kako je pomembna dovolj zgodnja vzgoja otroka, da bo že med odraščanjem spoštoval vsa živa bitja in njihov intimni prostor.

Loredana Vergan

Živalski blues je na sporedu vsako sredo ob 10. uri

Zadnji prispevki