Trenutno se predvaja:
2. februar 2019 ob 09:30Zgodbe

Žan Umek: "Če boš rekel, da nečesa ne znaš popraviti, bodo verjetno šli kam drugam."

Dvajsetletni avtomehanik iz Škrbine na Krasu je najprej dokazal svoje sposobnosti z odličnimi ocenami na poklicni šoli, potem pa še na tekmovanjih.

Ta barva ostane za spomin. Da ko greš po svetu, veš, da si mehanik.

Žan Umek, o temni barvi svojih rok po umivanju

Dvajsetletni Žan Umek iz Škrbine na Krasu se je uvrstil na tretje mesto na tekmovanju Naj mehanik 2018, ki ga je priredila specializirana revija "Mehanik in voznik". Leto pred tem se je pomeril v oddaji Volan in postal tretji najboljši in najhitrejši mladi serviser v Sloveniji. Žan dela v očetovi delavnici v Škrbini.

Je bila odločitev, da sledite njegovim stopinjam, samoumevna ali vas je v otroštvu zanimalo kaj drugega?

"Že od otroštva me je oče podpiral, da bi se odločil za ta poklic. V Gorici sem končal petletno poklicno šolo, vse z odličnim uspehom."

Kdaj vam je oče prvič zaupal kakšno orodje in vam pustil malo samostojnosti? Kaj ste smeli početi? Upam, da ne samo pometati delavnice.

"Ne, ne, že od otroštva mi je ponudil izvijač v roko, mi rekel, da mu kaj držim. Vsakokrat, ko sem imel malo prostega časa, sem ga prišel obiskat v delavnico in mu pomagal."

Na tekmovanje za naj mehanika ga je prijavila sestra. Potreboval pa je tudi široko podporo. Na spletu je zbral kar 13.700 glasov.

"Tukaj so mi pomagali vsi svojci, vsi prijatelji, kar jih poznam. Glasove je zbiralo 25 prijavljenih mehanikov in le devet nas je šlo naprej. S temi glasovi, zbral sem jih skoraj več kot katerikoli župan (smeh), sem se uvrstil na tekmovanje, ki je potekalo v Ljubljani."

Komisiji je moral pokazati teoretično znanje, poznavanje električnih napeljav, prepoznavanje okvar avtomobila, spretnost pri menjavi pnevmatike in pri izdelavi avtomobilčka iz lego kock ter sposobnost slepega prepoznavanja predmetov.

Zanimivo se mi zdi sestavljanje avtomobilčka iz lego kock. Tega v službi zagotovo ne počnete.

"Ne, ampak ta naloga je bila predvsem zaradi tega, ker moraš biti pri tem delu zelo precizen. Ko si zgrešil en košček, se ti ni več izšlo."

Kaj vam je oče polagal na srce, ko ste začenjali s tem delom?

"Ne vem ... Dokazati moraš, da znaš dosti avtomobilov popraviti, da znaš popraviti tudi najtežje stvari. Le tako lahko uspeš v tem poklicu. Če boš rekel, da nečesa ne znaš popraviti, bodo verjetno šli kam drugam."

Pogovor je vodila Nataša Benčič. Poslušate ga lahko pred povezave nad besedilom.


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki