Trenutno se predvaja:
11. januar 2021 ob 16:56 Zgodbe

Zaplavajmo v morje tudi pozimi

Množični skok v morje se je navadno na novega leta dan zgodil organizirano v Portorožu, bolj spontano pa tudi v drugih mestih. Letos prvega ni bilo, se je pa v 12 stopinj 'toplem' morju kljub temu osvežilo kar nekaj kopalcev.
Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

Med tistimi, ki plavajo vse leto, tudi takrat, ko ugasnejo kamere in v bližini ni fotoobjektivov, je Mirela Svetina iz Portoroža.

Vse se je začelo pred leti, ko sem iskala način, kako bi se sprostila. Vprašali so me, kaj me res veseli, rekla sem - morje. A problem je bil, ker sem ga lahko uživala le poleti. Do takrat sem namreč plavala le, če je imelo najmanj 22 stopinj. Iskala sem rešitev, kako bi si podaljšala sezono. Lotila sem se postopoma: najprej sem zaplavala, ko je morje imelo 18, nato 16 stopinj. To se mi je zdelo neverjetno. Nato sem si kupila neopren obleko, kar mi je psihološko pomagalo, da sem prišla do plavanja pri osmih stopinjah. Lani sem dosegla svoj rekord - plavala sem celo leto. Odkar plavam pozimi, nisem bila bolna. Imunski sistem se mi je ojačal, stres je manjši. To je verjetno povezano.

Kdaj je najtežje?

Vsakokrat ko greš v morje, ki ima manj kot 15 stopinj, slečeš bundo, ko se sezuješ, daš nogo v morje, vedno je izziv. Seveda si kdaj rečem, joj, kaj mi je tega treba, a ko zaplavam, to izgine. Občutek na koži je čisto drugačen, telo se segreje, plavam tudi do pol ure, dokler ne čutim v rokah in prstih neprijetnega občutka. Vedno poslušam telo. Pozimi vedno poiščem mirno morje, ki ni umazano, sicer se začne boj s samim sabo: joj, je umazano, ne bom šel, grem domov. Pozimi je ponavadi lepo kristalno morje, tako da teh dilem ni. Včasih se zapeljem tudi do Fiese.

Ne skočite?

Ne, počasi, najprej si zmočim roke, ličnice, nato zaplavam. Nekateri pa res skočijo, jaz ne. Ko pridem v morje, menda dobim nasmeh na obrazu. Tako mi pravi moj partner, ki sem mu letos kupila neopren in zdaj plavava skupaj.

Nasvet?

Ni dobro začeti decembra kar naenkrat. Dobro je, da se, odločimo, da bomo letos po koncu poletja postopoma plavali v vedno bolj hladnem morju.

Tjaša Škamperle

Oddaj Morje in mi je na sporedu vsak ponedeljek ob 13.30

Zadnji prispevki