Trenutno se predvaja:
18. april 2017 ob 16:16 Zgodbe

"Zavedati se svoje ranljivosti pomeni biti močan"

Tjaši Artnik Knibbe je med 850 kilometrov dolgo hojo v Santiago de Compostela spoznala nekaj, kar je želi predati tudi drugim s knjigo Ranljivost.

Foto: Nika Bradač

Tjaši Artnik Knibbe se je po izgubi staršev in brata odpravila na romarsko pot, Jakobovo pot ( El Camino de Santiago). Pot ji je omogočila razkrivanja najbolj skritih kotičkov srca in uma. S prehojenimi kilometri, kar 850 jih je, je izginjala neizmerna bolečina. Sprejela je svojo ranljivost in tako poimenovala knjigo. Avtorico knjige Ranljiva zdaj vabijo na različna srečanja in konference, na katerih predaja spoznanja o pomenu sočutja, pristnosti, ljubezni in miline. Z njo se je pogovarjala Vesna Potočar Godnič.

S Tjaši Artnik Knibbe sva se srečali v lokalu ob morju, ki ima zanjo še poseben pomen. Rada se potopi v njegove globine, saj tako z vso polnostjo začuti sebe in naravo, ki jo obdaja. Biti pristen, odprt do sebe in ljudi, živeti in biti prisoten v danem trenutku, hvaležen in sočuten - to so vrednote, ki jih naša sogovornica živi in predaja naprej. Veselje in lahkotnost življenja je v preteklosti občutila drugače: "Po eni strani sem bila usmerjena v kontrolo življenja, ker me je bilo zelo strah. Moja zgodovina je polna negotovosti. Strah in sram sta bila zelo močna spremljevalca mojega dne. Delovala sem iz teh dveh vibracij. Pot mi je odprla nova spoznanja. V preteklosti sem bila sem zelo navezana na dom, Koper. Zato je bilo korenine težko vleči ven. Danes funkcioniram po pretočnosti. Življenje ti prinese, kar takrat potrebuješ, naj bo to knjiga, človek ..."

Zavedanje trenutkov polne resničnosti, ki nas obdaja, osredotočenost nase v danem trenutku, vse to omogoča pristno in ustvarjalno delovanje, ki ima moč spreminjati svet, razloži: "To je bilo moje največje spoznanje, ko sem za mamo skrbela, se je čas ustavil ... začela sem se zavedati, koliko svojega življenja sem namenila temu, da sem se sekirala, za kar je bilo in kar bo. Takrat sem spoznala, da samo gasim požare."

Povezanost z življenjem in razumevanje sebe predstavljata svobodo ... eno od poglavij v knjigi je nastalo po misli Viktorja Frankla, ki pravi, da je za srečo potrebna svoboda, za svobodo pa je potreben pogum. Rek, ki ga Tjaši Artnik Knibbe danes živi: "Svoboda je to, da sem svoja, da sem svoja v svoji globini, kjer smo vsi ena zgodba. To je močan fenomen, da se zavedam, da je svoboda stanje biti, da vem, da nič ne vem, da se zavedam kontrole, da imam izbiro, kaj s kontrolo storiti. Svoboda je, da čutim sočutje, vendar sem obenem sočutna tudi do svojih senc."

Strah je že prepoznan zaviralec človekovega razvoja, naša sogovornica pa opozarja še na sram, o katerem premalo govorimo in se ga zavedamo: "Sram izgubi svojo vlogo, ko ga začnemo opazovati. Ko imamo dovolj poguma, da se zavedamo, kaj vse naredimo iz sramu in česa ne. Kolikokrat rečemo ne, ker nas je sram. A v tem sramu smo vsi. Lahko bi rekli, da smo družba sramu. Tudi druge kontroliramo tako, da jih držimo v sramu. Zato, ker jih polariziramo, ker smo mnenja , da je življenje samo dobro ali slabo. Vendar, ko te sreča milina, ko si prizanesljiv do svojih senc in senc drugih, ko si prizanesljiv do svojega sramu, takrat imaš izbiro. Takrat lahko rečeš: «Sram, vidim te, ampak zdaj bom naredil točno to, česar me je sram."

Tjaši Artnik Knibbe pravi, da so podedovana prepričanja, splošno sprejeta družbena mnenja, vzgoja in nerazrešene travmatične izkušnje vsadili dvom v lastno moč. Romanje ji je omogočilo notranjo harmonijo in svobodno izbiro: "V bistvu, 'kamino' je ena zelo zanimiva tehnologija, ki spreminja in melje v prah, česar človek ne potrebuje. To je bil trening prisotnosti, pretočnosti in močno darilo - biti ranljiv in odprt do drugega. Morda je bilo res lažje zaupati neznancu, ki ga ne boš več videl. Z zaupanjem sem ponovno obudila srčno vibracijo do sebe in do drugih. To ni lahko, ker smo vsi ranjeni, ker nas je vse sram predati se drugemu, tam je to mogoče."

Ko se zavemo svoje ranljivosti, smo močni, še pove in doda, veliko bolj pomembno od tega, koliko časa bomo živeli, je, kako živimo.

Pogovor Vesne Potočar Godnič s Tjaši Artnik Knibbe lahko slišite s klikom na fotografijo nad besedilom.


Zadnji prispevki