Trenutno se predvaja:
13. januar 2021 ob 09:23 Zgodbe

Zaznave reševalnega psa

Psi imajo zelo razvit sistem zaznavanja vonja. To lastnost odlično izkoriščamo pri delovnih psih.
Foto: Osebni arhiv
Foto: Osebni arhiv

Voh je zanje življenjskega pomena, saj tako zaznavajo svet okoli sebe in se na ta način tudi sporazumevajo. Zato že pri mladiču začnemo vzpodbujati vohalni organ, na katerega je pes zaradi udomačitve že skoraj pozabil. Od psa zahtevamo, da si hrano prisluži med treningom ali po opravljenem delu.

"Kadar se zgodi realna iskalna akcija, mora biti pes zelo dobro pripravljen. Po večurnem iskanju na terenu ga ne sme zmotiti divjad, na katero bo na nekem gozdnem ali travniškem območju zagotovo naletel. Zato opravljanje izpita ni popolnoma realna situacija za reševalnega psa. To je umetna situacija, kajti tudi psi, ki nimajo najboljše odzivnosti v naravnem okolju, so sposobni take izpite in vadbe lepo opraviti. V realnih situacijah pa se ta predstava velikokrat spremeni, kerse pes počuti kot na nekem sprehodu. Psa urimo v iskanju zaznavanja človeškega vonja. Ko je ta vonj v okolju prisoten, pes reagira. Ko pa tega vonja ni, dobi pes predstavo, da sta z vodnikom na sprehodu. Če v iskalnem območju reševalnemu psu prečka pot divjad in pes ni odziven, bomo naleteli na težavo. Predvsem v situaciji, ko vodnik psa nima v vidnem polju in nima nadzora nad njim oz. nima možnosti narediti odpoklica. Reševalnega psa učimo, da ignorira marsikatero situacijo, tudi hrano, če je na poti, saj bo imel večjo korist, ko bo ob najdbi pogrešanega dobil najslastnejši obrok. Celoten vzgojni proces psa, za katerega želimo, da postane odličen reševalni pes, mora biti že na začetku usmerjen v ogromno vaj samonadzorovanja takšnih in drugačnih nagonov. Drugače se naša predstava uspešnega psa, ki lahko pomaga s svojim vodnikom, začne rušiti, ko pridemo v neke težje in realne situacije,"je povedala Alenka Jenko Sunčič.

Reševalni pes se uči celo življenje. Nenehne nove situacije in problemi, ki jih mora rešiti, pa še nadgrajujejo njegove sposobnosti. Ali vsi psi zaznavajo potrese in kako svoje čutenje pokažejo, boste izvedeli s klikom na posnetek.

Živalski blues je na sporedu vsako sredo ob 10. uri

Zadnji prispevki