Trenutno se predvaja:
17. september 2018 ob 16:16Zgodbe

Zdravilni učinek eteričnih olj na živalih

Kako lahko dišeča olja pomagajo živalim, katera so primerna in kako jih uporabljamo, je povedala biologinja Petra Počkaj Rosa.
difuzor s hladnim izparevanjem

En način uporabe eteričnih olj je vdihavanje. Foto: Radio Koper

Eterična olja, ki tako prijetno dišijo, so izjemno močne in učinkovite naravne snovi. Pridobivajo jih iz različnih delov rastlin. Ker so zelo koncentrirana, jih je treba redčiti. Za to uporabljamo rastlinska olja, najpogosteje kokosovo ali jojobino, tudi oljčno olje. Uporabljamo jih kot komplementarno zdravljenje za ljudi in živali. Teh olj ne gre uporabljati po lastni presoji. Vedno se moramo posvetovati s strokovnjakom – aromaterapevtom.

Diplomirana biologinja Petra Počkaj Rosa že skoraj deset let proučuje eterična olja. Po njenih izkušnjah niso vsa olja primerna za uporabo pri živalih. Pri različnih težavah lahko telo živali komplementarno podpremo z olji. Določene stvari lahko z olji tudi preprečimo.

Najpogosteje jih uporabljamo za pomoč psom in mačkam pri zvinih, zlomih, prebavnih težavah, proti klopom, za pomiritev streloplašnih psov ... To pa ne pomeni, da bomo opustili zdravljenje , ki ga je predpisal veterinar. Po postavljeni diagnozi lahko telo živali podpremo še z eteričnimi olji.

Čajevec ni primeren, tako za pse kot za mačke. Težava lahko nastane, če žival olje poliže ali pri topičnem nanosu. Neprimerna za pse in mačke so še zelenka, kafra, pa pekoča in začimbna olja (origano, klinčki, timijan, itd.).

Ali vdihavanje teh olj škoduje živalim? "Psa ne smemo zapirati v prostor, kjer dela difuzor. Dajmo mu možnost, da se umakne, če mu vonj ne ustreza. Olja na živalih ne smemo uporabljati v bližini oči, na sluznicah in genitalijah, izogibamo se tudi interni uporabi. Olja uporabljamo v difuzorju s hladnim izparevanjem, razredčenega uporabimo za mazanje tačk. Jaz jih uspešno uporabljam v bran proti klopom na svojih treh belgijskih ovčarkah. Nekatera olja zelo dobro učinkujejo tudi na streloplašne pse. Olja jih zelo pomirijo. Seveda moramo z uporabo le teh začeti postopoma."

Kakšen je postopek nanašanja eteričnih olj na hišne ljubljenčke in kako jih najbolje uporabimo, lahko poslušate na posnetku, ki ga je pripravila Loredana Vergan.


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki