Trenutno se predvaja:
21. september 2020 ob 14:18 Zgodbe

Že 19 let je njen cilj vrhunski festival

Jasna Nadles, umetniška vodja Tartini festivala, ki že 19 let bogati kulturni utrip obalnih mest, je ponesla ime Pirana in Slovenije v svet.
Foto: Osebni arhiv
Foto: Osebni arhiv

Flavtistka Jasna Nadles je v svetu znana koncertantka in glasbena pedagoginja, po njeni zaslugi pa je širom Evrope znano tudi mesto Piran, v katerem skupaj s programskim vodjo Milanom Vrsajkovim že 19 let neutrudno prireja Tartini festival.

Začela je kot mlada glasbenica, ki je po izpopolnjevanju na salzburškem Mozarteumu, pa še v Parizu in New Yorku, prišla na Obalo iskat zaposlitev. In tu je vzklila tudi zamisel o festivalu. Nemogoče se ji je zdelo, da tako slavna osebnost nima v svojem rojstnem kraju festivala s svojim imenom …

Danes nanj privablja izvajalce pa tudi poslušalce z vsega sveta. Na njegovem odru so se zvrstili nekateri najslavnejši glasbeniki, zlasti tisti, ki veljajo za največje specialiste v izvajanju baročne glasbe: Sergio Azzolini, Chritoph Coin, Mario Brunelllo in mnogi drugi. Kljub izrednim zdravstvenim razmeram so uspeli prizorišča Tartini festivala napolniti tudi letos, ko je bil festival še posebej bogat, saj je nosil pečat 250-letnice smrti Mojstra narodov.

"Vsi glasbeniki so se z velikim navdušenjem odzvali na naše vabilo, saj jim je veliko pomenilo, da lahko sodelujejo na tako prestižnem festivalu v Tartinijevem rojstnem kraju ob tako pomembni obletnici. In čeprav smo koncerte načrtovali že lani, smo morali v začetku junija vse znova zastaviti. In prav nihče od koncertantov ni odpovedal. V zadnjem hipu je odpadel le koncert madžarskih umetnikov, saj so jim dva dni prej zaprli mejo. Ponosni smo, da so letos v Piranu zaigrali vrhunski violinisti, kot so Giuliano Carmignola, Giorgio Fava, Erich Höbarth ali David Plantier ter ansambli Venice Baroque Orchestra, I solisti veneti, Godalni kvartet Aron in drugi," pravi Jasna Nadles in dodaja: "Giuseppe Tartini je ime, na katerega bi moral biti ponosen vsak Slovenec, ker je to zgodovinsko ena najbolj pomembnih osebnosti, zagotovo eden naših najslavnejših rojakov tistega časa."

Uspešna glasbenica, organizatorka in pedagoginja je med drugim tudi mama, ki z družino živi v Walesu, dela pa v Ljubljani, Piranu in na koncertnih odrih vsega sveta; kot solistka in kot članica ansamblov No Borders Orchestra ter Il terzo suono, ki ga je pred 15 leti sama ustanovila kot festivalski ansambel Tartini festivala. Zanj se je naučila igrati tudi na baročno, »traverso« flavto. Njena družina preživi v Sloveniji po nekaj mesecev na leto, čeprav njen soprog, Andy Eagle, vodi gledališče v Veliki Britaniji. Zato pa tudi hčerka že kar odlično govori slovensko. S soprogom se medsebojno podpirata, saj oba delata v umetnosti. Na vprašanje, kje je zdaj doma, Jasna Nadles odgovori: "V Evropi. Multikulturnost je koristna, saj lahko vidimo stvari od znotraj pa tudi od zunaj, tako da imamo vedno več pogledov na neko situacijo. In ko gledam od zunaj, še bolj čutim, kako pomembna je skrb za Tartinija, saj veliko narodov nima takih glasbenikov. Zato še bolj čutim, da moramo s ponosom ohranjati zgodovino in graditi Tartini festival."

Verjamemo, da bo z energijo in žarom, ki ju premore Jasna Nadles, njen festival še naprej napolnjeval piranske ulice in trge z vrhunsko glasbo, kakršno si veljava Giuseppeja Tartinija zasluži.

Lea Hedžet

Nočni obisk: Jasna Nadles

Zadnji prispevki