Trenutno se predvaja:
14. avgust 2020 ob 11:11 Zgodbe

"Želeli smo ponuditi nekaj drugačnega!"

Michelin je Slovenijo na svetovni kulinarični zemljevid postavil letos, pisal se je 16. junij. Vse od takrat na Radiu Koper ob petkih predstavljamo primorske prejemnike nagrad. Tokrat smo obiskali hišo Torkla v Kortah nad Izolo in Krasno v Lokvi.
Dajana in Boris vabita, da se v restavraciji Hiše Krasna  podamo na kulinarično popotovanje po Krasu in Istri. Foto: Osebni arhiv/Hiša Krasna
Dajana in Boris vabita, da se v restavraciji Hiše Krasna podamo na kulinarično popotovanje po Krasu in Istri. Foto: Osebni arhiv/Hiša Krasna

Dajana Budak Škibin (na fotografiji z možem) je povedala, da se je zgodba Krasne začela pred štirimi leti, pri ustvarjanju pa ju je z možem vodila ideja, da ponudita nekaj drugačnega: "Zastavila sva si cilj, da ponudiva mešanico okusov Istre in Krasa. Jaz sem namreč Istranka, mož pa Kraševec. Mislim, da sva si zastavila pravi cilj. Tudi nagrada je potrditev, da delava prav. Krožnik, ki ga postavimo pred gosta, je sodoben. Na njem so okusi naše družine. Trenutno za pripravo jedi uporabljamo paradižnike iz doline reke Dragonje, naš chef Aleš Širca gaspača noče delati iz drugih (smeh)."

Ena od kulinaričnih dobrot iz restavracije v Hiši Krasna. Foto: Osebni arhiv/Hiša Krasna

Kot nam je še povedala, so nagrado prejeli, ko je bil z njimi "eden najmlajših in najboljših slovenskih kuharjev", kot so poimenovali Jurija Daolia: "Ki pa ga še vedno štejemo za člana naše družine!" Obiskovalcem priporočajo degustacijski menu z več hodi, zato, da lahko začutijo vse okuse, ki jih ponujajo.

Sebatijan Kovačič iz Hiše Torkla. Foto: Osebni arhiv/Hiša Torkla

V Kortah nad Izolo se že osem let s posebno ponudbo trudita privabiti čim več gostov Andreja in Sebastijan Kovačič. Prav on je razložil, kaj jima predstavlja Michelinov krožnik, ki sta ga prejela: "To je nagrada za naše dolgoletno delo! Izredno veseli in počaščeni smo, da smo v tem vodniku! Na začetku smo iskali tržno nišo, razmišljali, kako bi zasnovali zgodbo ... Hitro smo ugotovili, da bi verjetno - ob vseh ribjih specialitetah - ljudi zanimal kakšen dober kos mesa na žaru. Izkazalo se je, da smo se zelo dobro odločili.

V Torkli lahko ob mesnih jedeh naročite tudi file brancina s cvetačnim pirejem, sotirano zelenjavo in žafranovo omako. Foto: Hiša Torkla/Dean Duboković

Sebastijan nam je razkril filozofijo Hiše Torkla: "Gradimo na povratnikih, slovenski gostje namreč pridejo celo leto, česar za turiste ne moremo trditi. Pol jedilnega lista nikoli ne menjamo, ker smo mnenja, da se ljudje vračajo zaradi jedi, za katere vedo, da jo bodo vedno lahko naročili. Zagotovo smo najbolj znani po kostanjevih njokih s črnimi tartufi, mesu na žaru in miksu hladnih predjedi."

Celotnemu pogovoru z obema sogovornikoma lahko prisluhnete na spodnji povezavi.

Michelinov krožnik sta prejeli tudi Hiši Krasna in Torkla.

Anita Urbančič


Zadnji prispevki