Trenutno se predvaja:
23. maj 2020 ob 10:26 Zgodbe

Zgodba colske Alpine živi

"Škoda, da nimamo tudi mi postrani oči," je ob novici, da bo Alpina Žiri del proizvodnje preselila na Kitajsko in zaprla obrat na Colu, cinično dejala ena od 130 žensk, ki so leta 2004 ostale brez dela.
Colska Alpina leta 1972. Foto: Radio Koper/arhiv
Colska Alpina leta 1972. Foto: Radio Koper/arhiv

Alpina, ki je bila ob Elanu v letih smučarskega booma eden slovenskih ponosov, je obrat na Colu odprla že leta 1972. Prispeval je k ohranitvi življenja na celotnem gorskem območju ajdovske občine. Plače v pretežno ženskem kolektivu so bile sicer skromne, so pa marsikje pomenile pomemben delež v družinskih proračuih in zato je bilo zaprtje obrata hud udarec.
Objekt je v preteklih letih zamenjal več lastnikov, a ves čas propadal, vse dokler ga ni odkupil domačin Valter Logar. Preuredil ga je za dejavnost splošnega kovinarstva in mu spet vdahnil življenje.

Leto 1972 je bilo za Col, vas na jugovzhodnih obronkih Trnovske planote nekaj posebnega. Po zaprtju žage in parketarne, ki jo je v zgodnjih šestdesetih uničil požar, je novo priložnost za zaposlitev v domačem kraju ponudila žirovska Alpina. Vodstvo krajevne skupnosti je bilo uspešno v pogajanjih in na nek način premagalo Podnanos, ki je bil eden od kandidatov za postavitev obrata za šivanje zgornjih delov obutve. Na Colu so v ta namen preuredili prosvetni dom. Takratni predsednik, že pokojni Ivan Pregelj, se je pred leti takole spominjal takratnih aktivnosti:

"Smo še ugotavljali Col bližje Žirem kot Podnanos in tako Žirovce prepričali, da je lokacija na Colu bolj primerna kot nekje v dolini."

Po desetih letih v premajhnem in neprimernem prosvetnem domu, je pretežno ženski kolektiv dočakal izgradnje nove, sodobne tovarne, v kateri je zaposlitev dobilo tudi vse več deklet s konačano poklicno oziroma srednjo čevljarsko šolo. Obrat Alpine je za marsikatero družino na celotnem gorskem področju ajdovske občine pomenil pomemben dodaten vir prihodkov, zaposlitev so dobile tudi mnoge ženske, ki so bile prej gospdodinje. Ob enem od takratnih novinarskih obiskov v tovarni je Sonja Bajec predstavila, od kod vse prihajajo sodelavke:

"Vseh teh okoli 180 žensk prihaja na delo iz Predmeje, Črnega vrha, Podkraja, z Otlice ... Plača bi lahko bila slabša, pa tudi boljša (smeh)!"

Colska Alpina, kot ji pravijo domačini, danes. Foto: Radio Koper/Sandi Škvarč

Žirovska Alpina je zgledno sodelovala s krajem, obrat na Colu je ponujal optimističen pogled v prihodnost. A je bila ta usmerjena drugam. Vodstvo Alpine je v želji po večjih zaslužkih in v skladu z novo realnostjo s cenejšo delovno silo v Aziji, proizvodnjo preselilo tja in na Colu se je začel odvijati črn scenarij. Takole ga je leta 2003 predstavil takratni predsednik uprave Martin Kopač:

"Odločitev uprave je, da bomo obrat zaprli. Naša konkurečnost strmo pada."

Agonija se je vlekla dobro leto. Iskanje prevzemnika, ki bi morda prevzel tovarno in s podobno dejavnostjo ohranil delovna mesta, je bilo neuspešno in septembra 2004 je colski obrat Alpine dokončno zaprl svojo vrata. Po letih optimizma se je zgodba obrnila v drugo smer. Številne žene in dekleta so morale na zavod za zaposlovanje, marsikje so se zamajali družinski proračuni. Vodja obrata na Colu Magda Rupnik je takrat izpostavila:

"So dekleta, ki se doma ne morejo na nikogar nasloniti. One bodo težje prebrodile krizo. Posledice bo občutile ne samo one, ampak tudi kraj, okoliš!"

Prazen objekt je sicer v naslednjih letih pritegnil nekaj idej, a nobena ni prišla na prag realizacije. Objekt je v glavnem propadal, nekdanji ponos je vse bolj kvaril podobo kraja.
Z veliko mero poguma in s pravo idejo, se je nazadnje izziva lotil domači podjetnik Valter Logar. Objektu, ki mu bodo domačini verjetno še nekaj časa rekli kar colska Alpina, je spet vdahnil življenje in ga preuredil v obrat za obdelavo kovin.

Mirja, Darko in Valter Logar. Foto: Radio Koper/Sandi Škvarč

Podjetje je družinsko, hčerka Vanja je v računovodstvu, pomembni vlogi imata sinova Darko in Mitja, z njimi se Valter podaja tudi na zahtevno mednarodno tržišče. Trenutno imajo deset zaposlenih, za posamezne večje projekte angažirajo zunanje sodelavce različnih profilov.

Valter Logar se je torej pogumno lotil izziva, objekt, colsko Alpino je rešil pred nadaljnim propadanjem. S pogumom se podaja tudi v prihodnje poslovne izzive.

Sandi Škvarč


Zadnji prispevki